Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Zaječar: PODNETO OKO 50 ODSTO ZAHTEVA ZA ZAMENU ZDRAVSTVENIH KNJIŽICA
Zaječar: PODNETO OKO 50 ODSTO ZAHTEVA ZA ZAMENU ZDRAVSTVENIH KNJIŽICA

Zaječar: PODNETO OKO 50 ODSTO ZAHTEVA ZA ZAMENU ZDRAVSTVENIH KNJIŽICA

ZAMENA ZDRAVSTVENIH KNJIŽICA DO 31. DECEMBRA – GUŽVE NA ŠALTERIMA

Republički fond za zdravstveno osiguranje započeo je Projekat zamene zdravstvenih knjižica karticama zdravstvenog osiguranja  i u toku je podnošenje zahteva za izdavanje u svim filijalama i ispostavama. Rok za zamenu je 31. decembar 2016. godine.

Iako je ova zamena važeća od 2013. godine mnogi građani to nisu učinili pa se sada filijalama, zbog kratkog vremenskog roka, stvaraju gužve pred šalterima. Svi su čekali zadnji trenutak pa sad i ceo sistem sporije radi. Filijala zaječarskog fonda za zdravstveno osiguranje pokriva tri opštine – Zaječar, Knjaževac i Boljevac i skoro sve velike firme su podnele zahteve za zamenu zdravstvenih knjižica za svoje zaposlene, kao i skoro sve javne ustanove. Najveći broj onih koji to nisu obavili su pojedinačni osiguranici koji to lično moraju da obave.

Na području zaječarske filijale, u sve tri opštine, sada od 98.318 prijavljenih osiguranika koji plaćaju doprinose za zdravstvo u ovom okrugu, 46.000 je podnelo zahtev, što je 47 odsto. Poslednjih dana broj podnetih zahteva je izuzetno povećan što se vidi iz podatka da je pre dve nedelje  zahteve podnelo samo 29 odsto osiguranika. U Zaječaru je podneto 47 odsto zahteva od okupnog broja, u Knjaževcu 53 odsto, u Boljevcu 34 odsto.

PROCEDURA  JEDNOSTAVNA- NIKO NEĆE OSTATI BEZ ZDRAVSTVENE ZAŠTITE

Što se tiče pojedinačne zamene zdravstvenih knjižica građani samo treba u svojoj filijali da uzmu broj žiro računa na koji treba da uplate 400 dinara, a nakon tog da se jave sa starom knjižicom. Do skoro je rok za zamenu bio 30 dana, ali se zbog velikih gužvi taj rok polako produžava. Kad građani podnesu zahtev oni stiču i sva prava sve dok ne dobiju novu knjižicu. Stare se ne zadržavaju i one važe sve dok se ne dobiju nove. Znači, bitno je samo podneti zahtev kako bi se ušlo u proceduru, kažu iz zaječarske filijale i ističu da niko ni posle nove godine neće ostati bez zdravstvene zaštite bez obzira na dobijanje knjižice. Treba istaći i to da zamena knjižice nema nikakve veze sa datumom overe i da to ostaje pojedinačno definisano.

Povlašćenih ima pa socijalno ugroženi, ali i tek rođene bebe dobijaju besplatno nove zdravstvene knjižice. Što se tiče penzionera za njih ne važe nikakvi popusti.

Gužbi ima ali se u zaječarskoj filijali trude da sve završe na vreme. Neke veće opštine su uvele i popodnevni rad, ali u Zaječaru smatraju da za tim sada nema neke veće potrebe jer se u radno vreme u toku prepodneva završava sve.

ZAŠTO SE MENJAJU

Uvođenje novih zdravstvenih kartica onemogućiće zloupotrebe, tačnije falsifikovanje ove isprave. Takođe, sigurnosni sistemi obezbeđuju visoku zaštitu administrativnih podataka na čipu. Značajno će biti olakšan i način overe pa neće biti potrebe da se ona vrši i odlaskom u filijalu. Promene ličnih podataka o osiguraniku obavljaće se učitavanjem novih podataka na čip kartice, bez promene same isprave, a biće pojednostavljena i  provera datuma overe od strane osiguranika i zdravstvenih ustanova korišćenjem elektronskih servisa.

REŠENJE I ZA ONE KOJI NE MOGU DA DOĐU LIČNO

Problema ima zbog velike razuđenosti naselja. Samo na teritoriji Zaječara ih je 40-ak. Mnogo je onih koji ne mogu sami da zamene svoje zdravstvene knjižice pa se došlo na ideju da se taj posao obavi preko šefova mesnih kancelarija ili preko predsednika mesnih zajednica. O tome su razgovori već vođeni sa gradskom upravom u Zaječaru, ali i sa nadležnima u Knjaževcu i Boljevcu. Ova akcija trebala bi uskoro da počne da se realizuje, kako bi se pomoglo ljudima koji ne mogu da dođu.

Projekat „Ritam grada“ sufinansiran je sredstvima iz budžeta lokalne samouprave Grada Zaječar.

 

__________________________
Projekat „Ritam grada“ sufinansiran je sredstvima iz budžeta lokalne samouprave Grada Zaječara.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>