Najnovije vesti
Home / Vesti / Zaječar: Počeo inkluzivni festival „ART ZONA ZA SVE“ (FOTO)
Zaječar: Počeo inkluzivni festival „ART ZONA ZA SVE“ (FOTO)

Zaječar: Počeo inkluzivni festival „ART ZONA ZA SVE“ (FOTO)

Svečanim defileom učesnika od centra grada do Dečijeg centra, juče je u Zaječaru počeo treći Međunarodni inkluzivni festival dečijeg i omladinskog stvaralaštva „Art zona za sve“. Defileu je prethodila radionica u Dečijem centru, na kojoj je izrađena maskota Festivala. Tokom trajanja ovog jedinstvenog festivala u Srbiji, održavaće se razne radionice, kao i prezentacije i predstave u cilju razvijanja dečijeg i omladinskog stvaralaštva. 

„Suština festivala je u upoznavanju učesnika i razmeni iskustava, da vide da se suočavaju sa istim problemima koji ih vežu, ali i da imaju uspeha. Mi smo još uvek na nekom nivou prikazivanja njihovih potencijala i to nije dovoljno i mora još da se afirmiše. Za decu sa smetnjama u razvoju ovaj festival mnogo znači“, istakla je Selena Ristić Vitomirović iz zaječarskog Dečijeg centra.

Tokom prvog dana festivala, nastupili su mladi bubnjari „Dečijeg centra“, Velislav Velčev iz Sofije, Mara Bošnjak iz Novog Sada, Robert Gaborakipov, korisnici Centra za dnevni boravak „Mara“ iz Niša, polaznici „Montesori radionice“ Dečijeg centra Zaječar i članovi Udruženja „Živimo zajedno“ iz Beograda koji su izveli inkluzivnu operu „Časovničar“.

„Opera ,,Časovničar’’ Udruženja „Živimo zajedno“ iz Beograda, je prva u našem regionu, na Balkanu, koja je rađena sa slepim i slabovidim osobama. U početku ne može da se vidi da su to slepe i slabovide osobe jer se čuje samo kvalitet njihovog izvođenja. Predstava je jako kvalitetna i iz tog razloga je i otvarila festival“, istakla je Selena.

Danas, drugog dana festivala, u Dečijem centru, od 16.00 do 17.30 biće organizovana radionica „pletenje rukama“ koju će voditi Sonja Simeonović. Nakon toga, na sceni „Art zone za sve“ nastupiće: Milica Ilić, učenici OSO „Jelena Majstorović“ iz Zaječara, članovi Udruženja „Duga“ iz Negotina, učenici Osnovne škole „Ljubica Radosavljević Nada“, glumci teatra „Geto“ iz Gračanice, glumica Tanja Josić iz Novog Sada. U okviru festivala, danas će biti organizovana i revija šešira.

Organizator Festivala je Dečiji centar Zaječar, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, kao i Grada Zaječara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>