Najnovije vesti
Home / Društvo / Zaječar: Počelo sa radom Udruženje srpsko-bugarskog prijateljstva „Svetlina“
Zaječar: Počelo sa radom Udruženje srpsko-bugarskog prijateljstva „Svetlina“

Zaječar: Počelo sa radom Udruženje srpsko-bugarskog prijateljstva „Svetlina“

U zaječarskom hotelu „Hamburg“ u petak je oficijalno predstavljeno Udruženje srpsko-bugarskog prijateljstva „Svetlina“, a ovom događaju  prisustvovao je i generalni konzul Bugarske u Nišu, Edvin Sugarev. Prema njegovim rečima, jedan od glavnih ciljeva osnivanja udruženja je očuvanje identiteta i održavanje srpsko-bugarskog prijateljstva. 

„Čast nam je i zadovoljstvo što smo danas ovde, jer je ovo današnje druženje od izuzetne važnosti. Mi smo narodi koji imaju istu religiju, slične običaje i tradiciju, i vrlo je dobro da se naše prijateljstvo i saradnja razvijaju. Smatramo da će novoosnovano udruženje predstavljati most koji spaja dva naroda, i ovo je jedna priprema za budućnost, kada granični prelazi i granica neće imato tako veliki uticaj i značaj kao danas“, istakao je Sugarev.

On je dodao da ovakva udruženja već postoje u Vranju, Pančevu, banji Zvonce…

„Zapravo cilj ovog udruženja je čuvanje bugarskog identiteta, da se pomogne ljudima koji tu žive, da se stvore uslovi za bolji život. Ovo udruženje ima mogućnost da realizuje projekte koji se finansiraju od Ministartsva spoljnih poslova u Bugarskoj ili preko IPA programa za prekograničnu saradnju. Još jedan od ciljeva je da ljudi vide da probelemi mogu da se rešavaju i na jedan dobar i lep način“, rekao je Sugarev.

Na čelu ovog udruženja nalazi se Katja Kostova.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>