Najnovije vesti
Home / Ritam grada / ZAJEČAR: Počela trodnevna obuka za pisanje i implementaciju projekata
ZAJEČAR: Počela trodnevna obuka za pisanje i implementaciju projekata

ZAJEČAR: Počela trodnevna obuka za pisanje i implementaciju projekata

U Zaječaru je danas počela obuka za pisanje i implementaciju projekata za predstavnike lokalnih samouprava sa teritorije Zaječarskog okruga. Na obuci se govorilo i o novom Zakonu o upravnom postupku koji je namenjen predstavnicima javnog sektora.  Obuku, koju organizuju Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije (RARIS) i Regionalna razvojna agencija Kragujevac, u Zaječaru prati tridesetak učesnika.

„Zamišljeno je da se u okviru tog projkata održi pet obuka, od toga tri u oblasti koje pokriva Agencija iz Kragujevca i dve ovde u istočnoj Srbiji, jedna će biti u Zaječaru i druga će biti u Boru. Predviđeno je da i  na jednoj i na drugoj obuci učestvuje do 25 učesnika, mada mi danas u Zaječaru imamo mnogo veći broj zainteresovanih, nego što je planirano. Drago mi je da je ovako dobar odziv jer smatram da još uvek postoje institucije gde ljudi mogu malo bolje da nauče pisanje i implementaciju projekata. Ima jako puno konkursa i domaćih i međunarodnih, od međunarodnih ima jako puno projekata, na primer možemo da učestvujemo u Dunavskom programu. Srbija može da učestvuje i dobije sredstva kako bi moglo nešto korisno da se uradi“, objašnjava menadžer projekta Zoran Milovanović i dodaje:

„Predstavnici javnog sektora su uvek dobrodošli jer oni doprinose da tim projektnim finansiranjem može da se dopuni budžet i da se nešto korisno uradi za široku populaciju“.

Učensnici obuke u Zaječaru danas imaju priliku da saznaju više o tome šta je projekat, kako se priprema, da prođu kroz projektni obrazac.

„Mi smo to dopunili sa neke tri teme, a to su raspoloživi izvor finansiranja za projekte, znači gde možete da ih nađete, kako da prepoznate  gde možete da konkurišete, druga tema su detalji ugovora, način na koji se sklapaju i na koji se implementiraju ugovori kada se dobije projekat i treća je finansijsko upravljanje projektom, odnosno način na koji se vrše sve nabavke kroz implementaciju projekta, a koje moraju da budu u skladu sa uputstvima i u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama“, objašnjava Milovanović.

Obuka se organizuje u saradnji sa Savetom Evrope, a svi polaznici će dobiti sertifikate o uspešno završenoj obuci.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>