Najnovije vesti
Home / Da nas bude više / Zaječar: PET VOLONTERSKIH PROJEKATA U CILJU RAZVOJA LOKALNE ZAJEDNICE
Zaječar: PET VOLONTERSKIH PROJEKATA U CILJU RAZVOJA LOKALNE ZAJEDNICE

Zaječar: PET VOLONTERSKIH PROJEKATA U CILJU RAZVOJA LOKALNE ZAJEDNICE

U OKVIRU PROGRAMA MINISTARSTVA OMLADINE I SPORTA REPUBLIKE SRBIJE IZ ZAJEČARSKOG I BORSKOG OKRUGA REALIZOVAĆE SE 10 VOLONTERSKIH PROJEKATA

Devetu godinu za redom Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije podržava realizaciju programa Mladi su zakon i organizaciju najmanje 88 lokalnih omladinskih volonterskih projekata i 35 međuanrodnih volonterskih kampova širom zemlje ove godine. Konkurs „Mladi su zakon“ za Zaječarski i Borski okrug koji sprovodi Odred izviđača „Đorđe Simeonović“ iz Zaječara, a finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije je završen, a rezultati objavljeni. Komisijskim vrednovanjem od ukupno 12 pristiglih prijava, izabrano je 10 volonterskih projekata koji će dobiti finansijsku podršku za realizaciju. Od deset izabranih pet projekata je iz Zaječara, dva iz Bora, dva iz Majdanpeka i jedan iz sela Braćevca.

Uz stručnu i tehničku pomoć izabranih 11 resurs centara finansiraće se najmanje 88 lokalnih omladinskih volonterskih projekata u iznosu od 6.6 miliona dinara, koji će biti realizovani do kraja 2018. godine. Zahvaljujući ovim projektima neformalne grupe mladih i udruženja mladih će uređivati prostore za mlade, sprovoditi akcije zaštite životne sredine, podsticanja humanosti, razumevanja, tolerancije i jednakih šansi za sve mlade, aktivnosti međugeneracijske solidarnosti, zdravih i bezbednih stilova života.

Kroz ovogodišnji program Mladi su zakon, a u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije – Volonterskim servisom Srbije, realizovano je 35 međunarodnih volonterskih kampova širom Srbije, koji su uključili više od 600 mladih ljudi iz inostranstva i cele Srbije, a koji su se na svrsishodan način stavili na raspolaganje u službu razvoja lokalnih zajednica, u ukupnoj dužini od 353 dana i 26.100 volonterskih sati. Fokus u izboru volontera je stavljen na mlade sa smanjenim mogućnostima, mlade iz ruralnih i udaljenih sredina sa otežanom komunikacijom, koji nisu putovali van zemlje, ne znaju engleski i nemaju kompjuter. Direktnu realizaciju međunarodnih volonterskih kampova, Ministarstvo finansira sa 3.5 miliona dinara.

Od 2010. godine, tokom realizacije programa Mladi su zakon, finansirano je više od 1420 omladinskih ad-hoc volonterskih projekata realizovanih od strane udruženja mladih i neformalnih omladinskih grupa kojima su uređivani prostori za mlade u lokalnim zajednicama, sprovođene akcije za zaštitu životne sredine, akcije u cilju podsticanja humanosti i solidarnosti, razumevanja i tolerancije, bezbednosti, međugeneracijske saradnje i preduzetništva mladih. Pored toga, organizovano je i 27 omladinskih radnih akcija, a u 162 međunarodnih volonterskih kampova od 2014. godine uz podršku Mladih istraživača Srbije – Volonterskog servisa Srbije učestvovalo je preko 1200 volontera iz više od 25 zemalja i više od 1300 mladih iz Srbije i poklonilo više od 114 600 volonterskih sati.

Ovaj medijski sadržaj objavljen je u okviru projekta „Da nas bude više“.
Projekt sufinansira Grad Zaječar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>