Najnovije vesti
Home / Kultura / Zaječar: Otvorena izložba fotografija “Ekološka istina 2018”
Zaječar: Otvorena izložba fotografija “Ekološka istina 2018”

Zaječar: Otvorena izložba fotografija “Ekološka istina 2018”

PLANETA KAKVU TREBAMO SAČUVATI

Fotografija govori više od stotinu reči, pa kada oko 400 autora iz pedesetak zemalja na međunarodni foto konkurs u Zaječaru pošalje gotovo 5.000 radova, to je gromki glas da trebamo sačuvati našu planetu. Ovogodišnji, 13. po redu, međunarodni konkurs ima baš tu snagu, pa se Raša Milojević, pokretačka snaga Foto kluba Color 202, opredelio da na izložbi u Radul Begovom konaku budu predstavljeni najuspeliji radovi pristigli na teme “Sačuvajmo zemlju” i “Priroda”. Kako je objasnio na otvaranju, želja je da se pokaže šta moramo da uradimo da bi prirodu sačuvali onakvu kakva treba ba bude, ili bar da je ne devastiramo još više.

Vladimir Đuričić, v.d. direktora Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu “Zoran Radmilović” u Zaječaru je prilikom otvaranja izložbe istakao da je „Ekološka istina 2018″ jedna je od najznačajnijih manifestacija koju organizuje ta ustanova i da je i sam ponosan što je ona deo programa ustanove.

Izložba je nastala pre 13 godina kao prateća manifestacija tradicionalnog godišnjeg skupa zdravstvenih radnika na temu očuvanja zdravlja i životne sredine, koji je organizovao Centar za javno zdravlje Zaječar. Izložba je u međuvremenu postala međunarodna, pa već godinama i kružna, te se osamostalila u odnosu na susrete medicinara. Pored dve predstavljene, na konkurs su pristigli i radovi na teme “Pejzaž” i slobodna tema u crno beloj i kolor tehnici. Izložba je proteklih dana otvorena i u Sofiji i Gorici u Sloveniji. Organizaciju konkursa i izložbe pomogli su Centar za javno zdravlje, Centar za kulturu pozorište Zoran Radmilović i Narodni muzej Zaječar.

Ovo je kružna izložba, koju su pre Zaječaraca imali priliku da vide građani Sofije u Bugarskoj i Nove Gorice u Sloveniji. U Radul begovom  konaku u Zaječaru može se razgledati narednih 10 dana.

Pokrovitelj izložbe je Grad Zaječar.

R.A.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>