Najnovije vesti
Home / Kultura / Zaječar: Otvorena Izložba dokumenata i fotografija „Srpsko-Švedski diplomatski odnosi od 1917-2017.god.“
Zaječar: Otvorena Izložba dokumenata i fotografija „Srpsko-Švedski diplomatski odnosi od 1917-2017.god.“

Zaječar: Otvorena Izložba dokumenata i fotografija „Srpsko-Švedski diplomatski odnosi od 1917-2017.god.“

U Istorijskom arhivu „Timočka krajina“ Zaječar danas je otvorena izložba dokumenata i fotografija pod nazivom „Srpsko-Švedski diplomatski odnosi od 1917-2017.god“. Izložba koja je nastala povodom stogodišnjeg jubileja od uspostavljanja direktnih diplomatskih odnosa između Kraljevine Švedske i Kraljevine Srbije, ima za cilj da doprinese boljem zbližavanju i upoznavanju, dva, geografski, udaljena naroda.

Izložbu je otvorio ambasador Kraljevine u Srbiji, Jan Lundin, koji je ovom prilikom istakao da su tokom proteklih 100 godina, odnosi Srbije i Švedske bili jako dobri, i da će se ta praksa nastaviti i u narednom perodu.

„Može se reći da su tokom ovih 100 godina, odnosi između Srbije i Švedske bili stalno dobri. Organizacija ove izložbe u Srbiji je veoma lepa ideja i to će značiti još jedan korak u osnaživanju naših odnosa. 130 hiljada Srba danas živi u Švedskoj i dosta se zna u Švedskoj o Srbiji. Ova izložba će biti mala pomoć u tom rad. Ja sam danas, zahvaljujući izložbi, posetio Zaječar i dosta toga naučio o gradu. Razgovarao sam i sa gradonačelnikom i verujem da će ovakve posete omogućiti veću saradnju u budućnosti“, istakao je ambasador.

Prema rečima Velibora Todorova, direktora zaječarskog Arhiva, iako su u pitanju zemlje koje se nalaze na suprotnim krajevima, ima dosta toga što povezuje ova dva naroda. Takvi odnosi će se sigurno negovati i u narednom periodu.

„Veliki je broj naših sunarodnika koji žive u Švedskoj i mislim da je ovo područje pogodno da oni koji tokom letnjih meseca dolaze ovde na odmor, mogu da vide gde žive, u kojoj zemlji, da te dve zemlje na neki način, preko 100 godina sarađuju. U vreme kada je Srbija bila najpoštovanija, tako kažu, na završetku Prvog svetskog rata, od velikih sila, uspostavljeni su i ti odnosi između Srbije i Švedske. Iako su dve zemlje na suprotnim krajevima, ima nešto što ih veže i iz tog odnosa koji nas veže 100 godina, možemo da naučimo i da te osnose unapredimo u narednom periodu“, rekao je Todorov.

Duško Topalović, autor izložbe je na otvaranju istakao da je sam cilj ove izložbe  da se dva naroda, koja su geografski udaljena, na neki način zbliže i kroz istoriju, još više upoznaju.

„Ova izložba je nastala povodom stogodišnjeg jubileja od uspostavljanja direktnih diplomatskih odnosa između Kraljevine Švedske i Kraljevine Srbije. To je bilo krajem 1917. godine. Smisao ove izložbe je da ona doprinese boljem zbližavanju i upoznavanju, dva, geografski, udaljena naroda koja su u svojoj prošlosti imala dodira a da se to i nije znalo. Kroz izučavanje istorije, želimo da prikažemo kako su se ti odnosi odvijali ali i da stvorimo uslove da se ti odnosi i u budućnosti odvijaju kao i do sada. Podatak je taj da u Švedskoj živi 130 hiljada Srba i upravo kroz ovakve stvari se doprinosi integraciji tih ljudi u švedsko društvo. Ja sam tih ambicija da se ovakvi događaji manifestiju i prikazuju i u budućnosti. Ova izložba je do sada doživela dosta svojih izdanja, ona je u Stokholmu prikazana dva puta, zatim u Vesterosu, Geteborgu i drugim gradovima. U Srbiji je postavka bila organizovana u Nišu, Beogradu i Negotinu“, rekao je autor izložbe.

Sledeća izložba dokumenata i fotografija „Srpsko-Švedski diplomatski odnosi od 1917-2017.god.”, biće organizovana u Čačku, 22. juna.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>