Najnovije vesti
Home / Kultura / Zaječar: Otvorena 19. Međunarodna filozofska škola
Zaječar:  Otvorena 19. Međunarodna filozofska škola

Zaječar: Otvorena 19. Međunarodna filozofska škola

U Zaječaru je u toku 19. Međunarodna filozofska škola „Felix Romuliana“, koja je juče popodne otvorena na kasnoantičkom lokalitetu čije ime nosi, uz zvuke studentske himne Gaudeamus igitur, u izvođenju gradskog hora.

Na filozofskoj školi učestvuje 31 predavač i oko 50 polaznika iz Srbije, Bugarske, Makedonije, Grčke, Slovenije, Hrvatske, Nemačke i Italije. Učesnike skupa pozdravio je Vladimir Đuričić, direktor Narodnog pozorišta Timočke Krajine-Centra za kulturu „Zoran Radmilović“ i poželeo im dobrodošlicu u naš grad.

Ovogodišnju filozofsku školu otvorili su dugogodišnji direktor Slobodan Divjak i novi direktor prof dr Milenko Bodin. Slobodan Divjak podsetio je na rad obnavljene Filozofske škole od 2006 – 2017 godine. Ona je jedinstvena jer su njeni polaznici bili studenti iz svih glavnih Univerzitetskih centara u Srbiji. Bilaje najposećenija škola ovog tipa koju su osim studenata pohađali i profesori filozofije u srednjim školama i organizovali seminare unutar nje. Od predavača kroz ovu školu prošli su gotovo svi naši istaknuti teoretičari , a bilo je i stranih gostiju.

Divjak je izrazio zahvalnost gradonačeniku Ničiću jer je godinama podržavao rad filozofske škole i omogućio njeno obnavljanje posle godinu dana pauze. Zahvalio je takođe i Vladimiru Đuričiću, koji, kako je rekao nije samo direktor ustanove koja je suorganizator škole, već i kulturni stvaralac.

Novi direktor filozofske škole prof dr Milenko Bodin izrazio je nadu da će škola uspešno raditi i zahvalio svim učesnicima škole kao i gradu i organizatorima iz Zaječara.Profesor Bodin, koji je jedan od naših najznačajnijih filozofa i direktor Centra za primenjenu filozofiju i društvena istraživanja iz Beograda, govorio je i o temi ovogodišnje trodnevne filozofske škole „Bezbednost i sloboda“ najavljujući da će biti osvetljeno niz pitanja vezanih za nju.

U okviru jučerašnjeg programa predstavljen je Zbornik izlaganja sa predhodne filozofske škole, održane 2017. godine, a uvodno izlaganje podneo je prof dr Vihren Buzov, sa Univerziteta Trnovo u Bugarskoj. Filozofska škola se održala danas u velikoj sali Gradske uprave u Zaječaru, dok će a u nedelju biti održana od 9-14:00 h. Inače, škola je otvorenog tipa tako da svi zainteresovani mogu daučestvuju u njenom radu. Organizatori filozofske škole su Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ i Centar za primenjenu filozofiju i društvena istraživanja iz Beograda, a pokrovitelj je grad Zaječar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>