Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Zaječar: Otvoren seminar za poljoprivredne proizvođače
Zaječar: Otvoren seminar za poljoprivredne proizvođače

Zaječar: Otvoren seminar za poljoprivredne proizvođače

Danas je u prostorijama Regionalne privredne komore Zaječar otvoren 8. seminar za poljoprivredne proizvođače u organizaciji Poljoprivredne stručne službe „Agroznanje“ Zaječar.

Svi prisutni  poljoprivredni proizvođači imali su priliku da čuju predavanja  o  proizvodnji kukuruza u zaječarskom okrugu, nedostatku hranljivih elemenata u proizvodnji kukuruza, spremanju  silaže i izboru hibrida kukuruza, o novim pravcima u proizvodnji  krompira, o higijeni mleka, kao i o IPARD II Programu Srbija.

Slavica Dželatović direktorka Agroznanja Zaječar je na otvaranju rekla da uvek postoji veliko interesovanje za već sada tradicionalnu zimsku školu za poljoprivredne proizvođače, jer oni iako imaju dovoljno znanja u ovoj oblasti, uvek čuju nešto novo, a imaju i priliku da reše sve neodumice oko proizvodnje.

“ Ovaj seminar sve poljoprivredne proizvođače upućuje na aktuelnu problematiku ratarske, voćarske kulture, usmerava ih kako bi dobili  informacije o subvencijama lokalne samouprave i Ministarstva poljoprivrede. Nakon svakog seminara mi im dajemo anketu kako bi dobili podatke o tome koliko su zadovoljni izborom tema za zimsku školu, jer nam oni upravo tako daju smernice o tome šta bi voleli da čuju na narednom seminaru. Veoma je važno šta poljoprivredni proizvođači misle o svemu“, naglašava Dželatović.

Srđan Nedeljković ispred lokalne samouprave grada Zaječara je rekao da su ovi seminari od velikog značaja za poljoprivredne proizvođače.

„Ja sam tu da predstavim planove poljoprivrednim proizvođačima, šta će grad Zaječar učiniti kako bi olakšao poljoprivrednim proizvođačim da u 2017. godini budu što ekonomski jači i stabilniji na tržištu. Naš grad u prethodnom periodu nažalost nije puno radio na pomoći za poljoprivredu, a ove godine se planiraju ozbiljniji koraci. Imamo plan da se najpre pomogne voćarima, pčelarima sa košnicama, ali akcenat će biti i na stočarskoj proizvodnji, sistem krava-tele. Grad će dati kreditnu podršku u smislu da naši proizvođači mogu računati na subvenciju  kamata za svoje poljoprivredne kredite, subvencionisaće se kamata do 40 000 dinara sto posto, a preko 40 hiljada ukoliko je kredit veći to će biti maksimum“, rekao je Nedeljković i dodao:

„Neće biti inicijalnih davanja, biće subvencionisanja samo za proizvodnju koja već postoji, i oni koji su najmanji proizvođači i koji su već započeli biznis imaće prednost. U budžetu grada Zaječara je izdvojeno 12 miliona dinara za pomoć poljoprivredi,a deo sredstava će ići za edukacije.“

U četvrtak, 8. decembra, u Opštini Boljevac, poljoprivredni proizvođači slušaće predavanja o Programu podrške poljoprivredi opštine  Boljevac, proizvodnji  višnje, zaštiti koštičavog voća, invazivnim  štetočinama  voća, proizvodnji  šljive, o zadrugarstvu, o sistemu računovodstvenih podataka na  gazdinstvu FADN.Poslednjeg dana Zimske škole, 9. decembra sve učesnike očekuju brojne teme među kojima i tehnologija proizvodnje kukurza. Ovom prilikom na seminaru će se predstaviti Udruženje voćara i pčelara Nektar  Zaječar, Udruženje voćara Zaječarsko voće, Udruženje pčelara “Timok”, Udruženje pčelara “Grljan”. Nakon toga svi učesnici će imati priliku da čuju i nešto o proizvodnji dunje i leske, zaštiti jabuke, potencijalima u organskoj  proizvodnji.

__________________________
Projekat „Ritam grada“ sufinansiran je sredstvima iz budžeta lokalne samouprave Grada Zaječara.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>