Najnovije vesti
Home / Vesti / Zaječar: Održan četvrti protest „1 od 5 miliona“
Zaječar: Održan četvrti protest „1 od 5 miliona“

Zaječar: Održan četvrti protest „1 od 5 miliona“

Četvrti protest „1 od 5 miliona“ održan je večeras u Zaječaru.

Protest je počeo u 18 sati na Trgu Nikole Pašića, a prisutnim Zaječarcima obratili su se, nakon Selene Ristić Vitomirović, predsednice Udruženja Dečiji centar, i Žika Branković, planinar i dugogodišnji  borac protiv korupcije i aktivista Vladimir Petković Zigi.

„Dođe još jedan petak, još jednom smo se okupili, mi slobodni građani, da uputimo još jedan vapaj za spas građanske demokratije, za spas naše Srbije i za spas ovog grada. Ne tražimo mnogo, tražimo vladavinu prava i socijalnu pravdu, tražimo da se stane na put korupciji koja razara sve društvene i državne sisteme, nikada nije bilo ovako loše obrazovanje, zdravstvo, bezbednost, kultura, pravosuđe“, rekao je Žika Branković obraćajući se prisutnima.

Na početku protesta još jednom su pročitani zahtevi koji se odnose na vlast, opoziciju i medije. Podsetimo, učesnici protesta zahtevaju od svih koji su obavljali javne funkcije od 2004. godine do danas, da momentalno podnesu ostavke i prestanu da se bave politikom. Od svih onih koji se predstavljaju opozicijom ovom režimu, traži se da napuste lokalnu skupštinu i ostale institucije i bojkotuju njihov rad do ispunjenja prvog i osnovnog zahteva. Od medija se zahteva izveštavanje o građanskim protestima, kako širom Srbije tako i u Zaječaru u udarnim informativnim emisijama ili rubrikama. Takođe, učesnici protesta i večeras su zahtevali od predstavnika vlasti da se ministarki Zorani Mihajlović oduzme zvanje počasne građanke Zaječara.

Večerašnji protest „1 od 5 miliona“ u Zaječaru nastavljen je protestnom šetnjom centralnim gradskim ulicama. Učesnici protesta kratko su se zadržali ispred porodične kuće bivšeg predsednika Skupštine grada Saše Mirkovića, zatim ispred zgrade nekadašnje Best televizije, gde je jedan od bivših radnika te televizije simbolično položio cveće, a protest je završen ispred zgrade Gradske uprave.

Večeras se, osim u Zaječaru, šetalo u Nišu, Novom Sadu, Smederevu, Aranđelovcu, Kraljevu, Topoli, Pančevu, Kruševcu, Vršcu, Kikindi i Staroj Pazovi.
Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>