Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Zaječar: OD NOVE GODINE NOVA CENA VODE -Evo i zašto…
Zaječar: OD NOVE GODINE NOVA CENA VODE -Evo i zašto…

Zaječar: OD NOVE GODINE NOVA CENA VODE -Evo i zašto…

ZAJEČARCI ĆE OD 1. JANUARA 2018. GODINE VODU PLAĆATI PO NOVOJ, VEĆOJ CENI

Za domaćinstva, osnovne i srednje škole, sportske, verske, političke i nevladine organizacije i ustanove čiji je osnivač Grad Zaječar od 1. januara 2018. godine cena vode od 63,2 din/m3 povećava se na iznos od 82,5 din/m3. Cene za ostale ustanove i druge organizacije čiji je osnivač Republika Srbija (91,00din/m3) i za privredu (182,00din/m3) ostaju nepromenjene.

Prema rečima direktora zaječarskog Vodovoda Marka Paunovića, ova korekcija cene vode i odvođenja otpadnih voda predstavlja mehanizam nužne zaštite preduzeća kao javnog servisa građana u oblasti vodosnabdevanja.

„Ako je voda uslov života, rada i funkcionisanja uopšte, na nama je da o tome neprestano vodimo računa. Obzirom na analize činjeničnog stanja, a i naša višedecenijska iskustvena saznanja ukazuju da ni u godini pred nama neće nestati uzroci koji utiču na rast cene, kao što su pad plasmana vode i trend povećanja troškova proizvodnje, predložena korekcija na žalost jeste nužna, tako da se u narednom periodu planira predlaganje povećanja cene u dinamici do dostizanja neophodnog nivoa za postizanje pozitivnog rezultata uz kontinuirano smanjenje troškova gde god za to postoje uslovi“, ističe Paunović.

Nacrt ove odluke usvojen je jednoglasno, a gradonačelnik Boško Ničić napominje da i novom cenom vode neće moći da se reše nagomilani problemi u oblasti vodosnabdevanja.

„Odmah da kažem, i kao gradonačelnik i kao predsednik Gradskog veća i kao građanin, da se ne slažem ni sa ovom ovako niskom cenom vode.  Smatram da ona neće rešiti brojne nagomilane probleme koji nisu u javnom preduzeću Vodovod, nego su pred gradom Zaječarom.  U listi prioriteta, u oblasti vodosnabdevanja, koju smo dostavili Kancelariji za finansiranje projekata vlade Republike Srbije, samo jedan projekat „Kolektor za prečišćavanje otpadnih voda“ košta 2 milijarde 280 miliona, a naš budžet godišnji je milijardu i šesto hiljada. Najveći projekat „Odmuljavanje i čišćenje Grliškog jezera“ košta više milijardi, Fabrika vode 800 i nešto miliona… Ne verujem da će nam svi EU fondovi, svaka ljubav Vlade Republike Srbije prema ovom gradu, obezbediti pare ako ih mi ne obezbedimo. A mi možemo samo da ih obezbedimo preko realne cene vode u koju mora da uđu i ovakve stvari“, ističe Ničić i dadaje:

„Buduće investicije mora da se ugrade u to što koristimo danas i što imamo vodu, da bi je imali i sutra, da bih je imala i naša deca, unuci… Te pare, ni jedan jedini dinar ne ide u budžet grada Zaječara niti za iživljavanje bilo koga u Vodovodu, nego idu upravo na investicije na zamenu azbestnih cevi, na nove vodove, na proširenje mreže… Možemo mi vodu da ostavimo i na 10 dinara, ne da povećavamo, ali pitanje je dokle ćemo da pijemo tu vodu od 10 dinara. Bolje da je sada plaćamo 100 dinara, ali da taj novac uložimo i da se tačno zna svaki dinar od tog povećanja za šta je otišao, ali i da više ne pijemo vodu iz azbestnih cevi, da sredimo Fabriku vode, da bar počnemo fazno polako da čistimo Grliško jezero… Ako plastična flašica vode košta 50–60 dinara, da li je logično da 1.000 litara prečišćene  zdrave pijaće vode u gradu isto toliko košta,  postavlja pitanje Ničić dodajući da nikada ni jedna zaraza u Zaječaru nije bila zbog vode.

 Na novu cenu vode saglasnost su dali gradski većnici na sednici održanoj u sredu, a konačnu reč daće odbornici na narednoj sednici Skupštine grada.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>