Najnovije vesti
Home / Vesti / Zaječar obeležio Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu (FOTO)
Zaječar obeležio Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu (FOTO)

Zaječar obeležio Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu (FOTO)

Svečanom ceremonijom danas je obeležen Dan oslobođenja Grada Zaječara u Drugom svetskom ratu. Tim povodom, predstavnici  lokalne samouprave i boračkih organizacija, predstavnici Ambasade Rusije i Azerbejdžana, kao i komandant Zaječarskog garnizona vojske Srbije Vladimir Vučković, položili su vence na spomen obeležje „Kosturnica“ u Zaječaru.

-Okupili smo se danas kraj spomenika „Kosturnica“ da bi položili vence i cveće, setili se žrtava i odali dužnu poštu i zahvalnost svim poginulim borcima Crvene armije i NOVJ, koji su oslobodili naš grad, kao i odali poštovanje svim preživelim borcima Drugog svetskog rata. Na današnji dan 1944. godine, Zaječar i okolina oslobođeni su od višegodišnje fašističke okupacije, zajedničkim borbama Crvene armije i Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije. Borbe za oslobođenje Zaječara otpočele su 6. septembra 1944. godine, napadom 23. srpske divizije NOVJ. Jedinice ove divizije su već oko 16 časova sutradan, 7. septembra ušle u grad. Međutim, već 8.septembra, 23. divizija je morala da se povuče iz grada, jer su jake nemačke snage, koje su se povlačile iz Grčke (delovi E grupe Armija), nadirale dolinom Timoka ka Zaječaru. Teške i krvave borbe za oslobođenje, vođene su na širem području Zaječara do prvih dana oktobra, zajedničkim dejstvovanjem jedinica NOVJ i Crvene armije. U noći između sedmog i osmi oktobra 1944. godine, jedinice 45. divizije NOVJ i delovi 64-og Korpusa i 4-og mehanizovanog Korpusa Crvene armije, okončali su ovu višenedeljnu borbu i ušli u Zaječar. Tako je naš grad i konačno postao slobodan. Pored 76 boraca NOVJ, počivaju i posmrtni ostaci 1266 boraca Crvene armije, koji su dali svoje živote za oslobođenje Timočke krajine, rečeno je na svečanoj ceremoniji.

Drugi sekretar Ambasade Rusije Vladimir Podrezov, je u ime Ruske ambasade iskazao veliku zahvalnost gradu Zaječaru, a obraćajući se učenicima koji su prisustvovali ceremoniji polaganje venaca, naglasio da pamte svoju istoriju i poštuju svoju kulturu.

Savetnik Ambasade Azerbejdžana, Mahir DŽafarov je istakao da azerbejdžanski narod ima jake i duboke korene sa srpskim narodom, i trenutno su odnosi između te dve države jako dobri u ekonomskom i kulturološkom smislu.

„Kada je bila Jugoslavija i oslobođenje grada Zaječara od fašista, u drugom ukrajinskom i trećem ukrajinskom frontu, mnogo je bilo vojnika iz Azerbedžajna koji su dali život za oslobođenje Zaječara. Tokom borbe koje su vođene za oslobođenje Zaječara, poginulo je 1.266 sovjetskih boraca, među kojima je bilo i vojnika iz Azerbežajna“, rekao je Mahir.

Predstavnici lokalne samouprave su povodom obeležavanja današnjeg dana istakli da grad Zaječar na ovaj način neguje i čuva sećanje na poginule, a tako će biti i u budućnosti.

„Mi na ovaj način poštujemo tradiciju i istoriju, tako mora biti i nadalje, da poštujemo događaje, spomenike i da čuvamo sećanje na poginule. 8. oktobar je dan koji nas iznova podseća na poginule rodoljube. Grad Zaječar je ponosan na sve one koji su žrtvovali svoje živote za oslobođenje našeg grada na Timoku“, istakao je Milan Stanković, pomoćnik gradonačelnika grada Zaječara.

Povodom obeležavanja ovog dana, u salonu Gradske uprave u Zaječaru oganizovan je i prijem za predstavnike Ambasade Rusije i Azerbejdžana, predstavnike SUBNOR-a i komandanta Zaječarskog garnizona vojske Srbije Vladimira Vučkovića.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>