Najnovije vesti
Home / Društvo / Zaječar obeležio Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu (FOTO)
Zaječar obeležio Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu (FOTO)

Zaječar obeležio Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu (FOTO)

Svečanom ceremonijom danas je obeležen Dan oslobođenja Grada Zaječara u Drugom svetskom ratu. Tim povodom u salonu Gradske uprave, organizovan je prijem za predstavnike Ambasade Rusije u Srbiji, nakon čega su položeni venci na spomen obeležje „Kosturnica“ i odata počast palim borcima Crvene armije i borcima NOR-a. 

„Ruski narod nikad ne zaboravlja veliki doprinos srpskog naroda za našu zajedničku pobedu protiv fašista. Čast mi je i zadovoljstvo biti danas ovde uz vas i puno hvala svim srpskim i ruskim herojima“, istakao je na svečanosti Vjačeslav Alikin, prvi sekretar Ambasade Rusije u Srbiji.

Predstavnici lokalne samouprave su povodom obeležavanja današnjeg dana istakli da grad Zaječar na ovaj način neguje i čuva sećanje na poginule, a tako će biti i u budućnosti.

„Ovaj datum, kada je 1.266 pripadnika Crvene armije, razne nacionalnosti, dalo život za oslobođenje našeg grada, zajedno sa 57 pripadnika partizanskih jedinica, je sigurno u istoriji Zaječara jedan od značajnijih datuma i moramo se uvek setiti tih ljudi, i odati im počast. Nadam se da više nikada neće biti ovakvih povoda za obeležavanje, već da ćemo sa našim prijateljima iz Rusije i drugih zemalja, ekonomski sarađivati što više, da jačamo Zaječar i njihove zemlje“, istakao je prvi čovek grada Zaječara, Boško Ničić.

Ceremoniji obeležavanja Dana oslobođenja Zaječara u Drugom svetskom ratu, prisustvovali su predstavnici Grada Zaječara, Vojske Srbije, boračkih organizacija, kao i predstavnici Ambasade Ruske federacije u Srbiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>