Najnovije vesti
Home / Zaječar info / ZAJEČAR: OBELEŽEN DAN FORMIRANJA 9. SRPSKE NARODNOOSLOBODILAČKE BRIGADE
ZAJEČAR: OBELEŽEN DAN FORMIRANJA 9. SRPSKE NARODNOOSLOBODILAČKE BRIGADE

ZAJEČAR: OBELEŽEN DAN FORMIRANJA 9. SRPSKE NARODNOOSLOBODILAČKE BRIGADE

Povodom obeležavanja Dana formiranja 9. Srpske narodnooslobodilačke brigade juče su u Zaječarskoj kasarni položeni venci na spomenik narodnog heroja Vasilija Đurovića Žarkog. Tradicije ove brigade je nastavila 9. Motorizovana brigada sa sedištem u Zaječaru, a danas njene tradicije neguje Komanda za razvoj Timočke brigade.

Tačno pre 73 godine u selu Rečica, na teritoriji opštine Bojnik podno Radan planine, formirana je 9. Srpska brigade u čijem se stroju našlo 379 boraca iz Timočke krajine, Sokobanje, Svrljiga i Niša. Brigada je imala četiri bataljona, a svaki bataljon po tri čete sa 30 boraca razvrstanih u po dva streljačka voda. Prvi komandant brigade bio je Vasilije Đurović Žarki.
U prvu borbu borci su ušli već  18. marta kod Đurđevca i Statovca, gde je bilo dosta žrtava zbog nepoznavanja terena.Međutim, na partijskoj konferenciji 15. aprila ispred glavnog štaba  brigada je ocenjena kao jedna od najboljih jedinica. Već 17. maja u Žitnom potoku brigade dobija numeraciju 9. Srpska brigade. Kroz nju je prošlo 5.110 boraca od kojih je 883 poginulo, 70 umrlo i 13 nestalo. Iznedrila je i tri narodna heroja, pored Žarkog i Branka Miloševića i Petronija Jovanovića., kao i 84 nosioca ,,Partizanske spomenice 1941’’

Ova brigade je učestvovala i u ratu 1991-1992. godine na prostoru bivše SFRJ, ali i u agresiji Nato snaga 1999. godine.

Na ovaj značajan datum i brigadu podsetili su Boban Marjanović, poručnik fregate i Dragoljub Nikolić, predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Zaječar i član republičkog odbora.

Pored organizatora – Komande za razvoj Timočke brigade i SUBNOR-a Zaječar, poštu poginulim i umrlim borcima odali su predstavnici rezervnih vojnih starešina, udruženja vojnih penzionera i udruženje ratnih invalida.

USKORO MUZEJ SVIH OSLOBODILAČKIH RATOVA

U krugu zaječarske kasarne postoji Spomen kuća 9. brigade gde je dokumentovano prikazan put Timočke brigade i Timočke divizije.

-Postoji ideja da to preraste u neki muzej svih oslobodilačkih ratova. Vojska će to organizovati i preduzeti mere kako bi to postao reprezentativan muzej gde bi mogla da se vide sva važna dešavanja iz oslobodilačkih ratova u Timočkoj krajini, rekao je ovom prilikom Dragoljub Nikolić, iz GO SUBNOR Zaječar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>