Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Zaječar obeležava Svetog Savu
Zaječar obeležava Svetog Savu
Foto: youtube/printscreen

Zaječar obeležava Svetog Savu

Srpska pravoslavna crkva danas slavi dan svog utemeljivača, Svetog Savu. Savindan se slavi kao školska slava u svim školama u Srbiji, pa i u Zaječaru. 

Obeleževanje Svetog Save u Zaječaru počelo je održavanjem Svetosavske akademije  juče u Pozorištu Zoran Radmilović, a nastavljeno je danas u 9:30,  kada je Internacionalna policijska asocijascija, Sekcija Srbije, Regija Zaječar,  podelila deci u Predškolskoj ustanovi Đulići u Zaječaru bojanke „Kroz igru učimo o bezbednosti“.

Od 10 sati u Školi  za osnovno i srednje  obrazovanje „Jelena Majstorović“ u Zaječaru učenici ove škole priređuju priredbu, nakon koje će im poklon paketiće darovati  Željko Vasić.

U Gimnaziji u Zaječaru u 11:30 biće presečen slavski kolač, a nakon toga biće dodeljene nagrade najboljim nastavnicima i učenicima. Kolač će preseći Njegovo Preosveštenstvo Episkop timočki Ilarion. U 12:30 u okviru svečanosti kolač će biti presečen i u OŠ „Ljuba Nešić“  u Zaječaru.

Sveti Sava obeležava se i u Zdravstvenom centru Zaječar u angio-sali, koja je počela sa radom na ovaj praznični dan. Svečanost i presecanje slavskog kolača počinje u 13 sati.

Sveti Sava je bio najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, kršten kao Rastko. Kada se zamonašio na Svetoj gori uzeo je ime Sava. NJegovim ustoličenjem za arhiepiskopa 1219. godine utemeljena je i autokefalna Srpska pravoslavna crkva.

Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti, pa je stoga i zaštitnik prosvetnih ustanova.

Zajedno sa ocem Stefanom, zamonašenim kao Simeon, sveti Sava je osnovao manastir Hilandar i izgradio još 14 manastira, zbog čega je ostao zabeležen kao ktitor prve srpske duhovne zajednice na Svetoj gori. Sava je preminuo 1235. godine u bugarskom gradu Trnovu.

Knez Miloš Obrenović je 1823. godine naredio da se Dan Svetog Save obeležava kao školska slava u Srbiji.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>