Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Zaječar: NOVA ULAGANJA U RAZVOJ POLJOPRIVREDE!
Zaječar: NOVA ULAGANJA U RAZVOJ POLJOPRIVREDE!

Zaječar: NOVA ULAGANJA U RAZVOJ POLJOPRIVREDE!

GRAD ZAJEČAR RASPISAO JOŠ JEDAN KONKURS U OBLASTI RAZVOJA POLJOPRIVREDE – ZA SUFINANSIRANJE NABAVKE  SADNICA VOĆA IZDVOJENO 2,3 MILIONA DINARA – ROK ZA NABAVKU SADNICA 30. NOVEMBAR

Posle dužeg niza godina Grad Zaječar ulaže u razvoj poljoprivredne proizvodnje i to u oblast voćarstva, pčelarstva, stočarstva,  subvencioniše i kamate za poljoprivredne kredite.

Nakon nedavne hitne finansijske pomoći upućene gradu Zaječaru od strane Vlade Republike Srbije, doneta je odluka da se raspiše još jedan konkurs i to za dodelu subvencija za podizanje višegodišnjih zasada voća iz sredstava budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede u 2017. godini. U okviru konkursa bespovratna sredstva biće odobrena za sufinansiranje kupovine sertifikovanih sadnica jabuka, šljiva, višanja, trešanja, dunja i leske.

13. oktobra je doneta odluka da se raspiše još jedan konkurs za voćarstvo, za proizvođače koji vrše sadnju u jesen ove godine, a cilj je, prema rečima nadležnih, intenzivnije korišćenje postojećih zemljišnih resursa na teritoriji Grada Zaječara.

Na današnjoj konferenciji za novinare organizovanoj povodom ovogodišnjih ulaganja u razvoj poljoprivrede na području Zaječara, Vesna Stanković, gradski većnik za resor poljoprivrede uputila je  poziv svim zainteresovanim poljoprivrednim proizvođačima  da se odazovu konkursu.

„Postoje sredstva koja su planirana za to i po konkursu koji je raspisan subvencioniše se nabavka sadnica određenih voćnih vrsta: jabuka, šljiva, višanja, trešanja, dunja i leske, što je za ovo područje sasvim relevantno. Subvencionisaće se 80% od vrednosti investicije a maksimalno 120.000 dinara po investiciji. Prilikom obračuna se uzima vrednost nabavke materijala bez poreza na dodatu vrednost“, istakla je Vesna Stanković.

Pravo na korišćenje bespovratnih sredstava imaju fizička lica, nosioci aktivnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i koja imaju prebivalište na teritoriji grada Zaječara. Mesto sadnje voćnjaka mora biti na teritorija Grada Zaječara, a subvencija se odobrava za podizanje zasada minimalne površine 0,20 do maksimum 1,0 ha za sadnju izvršenu u jesen ove godine. Ukupan iznos bespovratnih sredstava koji se dodeljuje po Konkursu iznosi 2.295.440,00 dinara.

Pored toga što grad podstiče razvoj voćarstva, u postupku je konkurs i za ovčarstvo, navode u Gradskoj upravi, a njime je iz budžeta grada predviđeno 2 miliona i 100 hiljada dinara. U toku je, takođe, i konkurs za subvenciju kamate za poljoprivredne kredite za kojim, kažu u Gradskoj upravi, vlada najmanje interesovanje.

„Sada je u toku prikupljanje dokumentacije i za 2 nedelje, trebalo bi da se sastane komisija i da se tada opredele sredstva za ovčarstvo. Konkurs traje do utroška sredstva , tako da još uvek ima prostora da se jave zainteresovani. Osim ovoga u toku je konkurs za subvenciju kamate na poljoprivredne kredite. Kamata se subvencioniše 100% a time bi grad pokrio one grane poljoprivrede koje nisu pokrivene, bilo da je to neki objekat, za navodnjavanje, za povrtarstvo“, istakla je Vesna Stanković.

Podsetimo, posle višegodišnje pauze u dodeli subvencija poljoprivrednim proizvođačima, u Zaječaru su u junu ove godine podeljenje košnice pčelarima koji su učestvovali na Konkurs za subvencionisanje pčelarstva za 2017. godinu. Tom prilikom uručena je 531 košnica.

Planovi za ovu godinu, prema njenim rečima je da se ovi konkursi uspešno realizuju, dok će se za narednu godinu praviti novi Program rada jer Grad Zaječar planira velika ulaganja u poljoprivredu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>