Najnovije vesti
Home / Društvo / Zaječar: Nova godina, nove odluke
Zaječar: Nova godina, nove odluke

Zaječar: Nova godina, nove odluke

U Zaječaru je danas održana sednica Gradskog veća, 77. po redu, na kojoj je usvojen Predlog Statuta grada Zaječara. Većnici su usvojili i Nacrt Odluke o angažovanju revizora za obavljanje eksterne revizije Završnog računa budžeta grada Zaječara za 2018. godinu.

„Lokalne vlasti podležu eksternoj reviziji, koju vrši Državna revizorska institucija, a u skladu sa Zakonom, kojim se uređuje nadležnost Državne revizorske institucije“, navela je Valentina Đuričić, načelnica Odeljenja za budžet i finansije i dodala:

„Izuzetno, eksternu reviziju budžeta lokalne vlasti, može uz saglasnost Državne revizorske institucije, a na osnovu odluke Skupštine lokalne samouprave da obavi i lice koje ispunjava uslove za obavljanja poslova revizije, finansijskih izveštaja, propisanih Zakonom kojim se uređuje računovodstvo i revizija“.

Većnicu su usvojili i Nacrt Odluke o lokalnim komunalnim taksama.

Kako se čulo na današnjoj sednici, visina lokalne komunalne takse određuje se metodom koja je propisana zakonom, te je način utvrđivanja ovog iznosa jednak za sve lokalne samouprave u Srbiji, a obavezu plaćanja imaju samo ona pravna lica koja ostvaruju promet veći od pedeset miliona dinara.

„Skupština jedinice lokalne samouprave određuje lokalne komunalne takse za korišćenje prava, predmeta i usluga. Zakonom o finansiranju lokalne samouprave, predviđeno je ograničenje najvišeg iznosa taksi, za isticanje firme, na posebnom prostoru za određena pravna lica, koja su razvrstana u skladu sa Zakonom o računovodstvu, i to za mala i srednja pravna lica – do dve zarade, i za velika pravna lica – do tri prosečne zarade po zaposlenom ostvarene na teritoriji jedinice lokalne samouprave. Imajući u vidu da se pod prosečnom zaradom, podrazumeva prosečna zarada po zaposlenom ostvarena na teritoriji grada Zaječara, Odeljenje lokalne poreske administracije obratilo Zavodu za statistiku za ovaj podatak, za period januar-avgust mesec prošle godine. Dobili smo podatak da je iznos te prosečne zarade u Zaječaru 60.528 dinara“, naveo je Ivan Kožicić obrazlažući ovu odluku.

Na području Zaječara, s obzirom na to da je reč o obavezi koju imaju određena pravna lica koja ostvaruju promet veći od 50 miliona dinara, komunalnu taksu plaća oko 140 pravnih subjekata.

Na današnjoj sednici usvojen je Zaključak o povlačenju Predloga Programa korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Zaječara za 2019. godinu, utvrđenog na 71. sednici Gradskog veća, kao i Zaključak o povlačenju Predloga Izmene Programa korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Zaječara za 2019. godinu utvrđenog na 76. sednici Gradskog veća.

Takođe, većnici su danas usvojili Predlog Zaključka o utvrđivanju Predloga Programa korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Zaječara za 2019. godinu.

„Na osnovu obaveza i Zakona o zaštiti životne sredine, nadležni organ jedinice lokalne samouprave je u obavezi da donese godišnji program korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine, po prethodno pribavljenoj saglasnosti Ministarstva nadležnog za poslove zaštite životne sredine u pogledu namene korišćenja sredstava. S tim u vezi, predlaže se usvajanje Programa korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine za 2019. godinu i upućivanje Skupštini grada Zaječara na razmatranje i usvajanje, uz nabavljenu saglasnost Ministarstva, uz jednu napomenu, da su finansijski plan, programske aktivnosti i projekti sadržani u predloženom programu korišćenja sredstava, današnjem, potpuno identični, kao i prethodni, i da su sadržani u budžetu grada Zaječara za 2019. godinu, koji je usvojen na sednici Skupštine grada, 17. decembra prošle godine“, istakla je  Jasmina Stević Jović, šef Kancelarije za  zaštitu životne sredine.

Konačnu reč o ovim odlukama daće odbornici na narednoj sednici Skupštine grada.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>