Najnovije vesti
Home / Sport / Štefanek posetio Zaječar – Ničić: Novac ne sme da se rasipa suludo, stimulisaće se samo bazični sport i vrednovaće se rezultati i uspesi
Štefanek posetio Zaječar – Ničić: Novac ne sme da se rasipa suludo, stimulisaće se samo bazični sport i  vrednovaće se rezultati i uspesi

Štefanek posetio Zaječar – Ničić: Novac ne sme da se rasipa suludo, stimulisaće se samo bazični sport i vrednovaće se rezultati i uspesi

Zaječar menja Strategiju razvoja sporta

Predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek, sa saradnicima posetio je danas Zaječar i bio gost Sportskog saveza grada Zaječara gde se, tom prilikom sastao sa predstavnicima Sportskih saveza sa teritorije Timočke Krajine.

Tokom posete prezentovani su i sportski kampovi, kao i popunjavanje aplikacionih formulara u Skupštini grada Zaječara.

O predlogu godišnjeg programa u oblasti sporta, kojima se zadovoljavaju potrebe i interesi građana na teritoriji jedinice lokalne samouprave, govorio je profesor doktor Nenad Đurđević, autor Zakona o sportu, koji je tom prilikom pojasnio neke nejasnoće u sportu.

Nakon predavanja, u salonu Gradske upave sastali su se predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić. Štefanek je tom prilikom istakao da je puno porblema u srpskom sportu ali da je Zakon dobro napisan i da je važno poštovati ga.

„Ima puno problema u sportu u Srbiju, ali se problemi ne rešavaju preko noći. Svi gradovi treba, pre svega, da poštuju Zakon o sportu koji je dobro napisan, i koji podrazumeva da svaki grad u Srbiji mora da ima svoj Sportski savez jer je on krov svih sportskih klubova u gradu i msilim da smo na dobrom putu da rešimo probleme u sportu. Dolaskom u Zaječar, ušli smo u problematiku svih saveza u okolini, ne samo Sportskog saveza u Zaječaru. Treba u gradu ojačati Sportski savez i moje mišljenje je da mogu imati i neke od prvoligaša, bilo da je ekipno u pitanju odbojka, rukomet, fudbal, košarka. Svi znamo da je ovde rukomet jako dobar i da loklana samouprava maksimalno podržava sport u Zaječaru. Mislim da smo ovaim sastankom danas rešili mnoge stvari koje se tiču problema u sportu“, istakao je Štefanek i dodao:

„Moja ideja je, od kako sam postao predsednik Sportskog saveza je da se u svim gradovima aktiviraju školski sportovi jer sam i ja krenuo od školskog sporta. Cilj je da se deca što više bave sportom, da su na igralištima, da „bace“  te kompjutere, telefone i da što više budu na sportskim terenima, bazenima, strunjačama. Neko od te dece će možda biti vrhunski sportista i ostvariti san da bude olimpijski šampion. Važno je da se bave sportom, grade sportski duh jer će im jednog dana sve to pomoći da izdrže velike napore“.

Prema rečima gradonačelnika Zaječara Boška Ničića, na današnjem sastanku postignuta je saglasnost, te će Sportski savez grada Zaječara za narednu godinu usvojiti posebnu Strategiju kako bi se uredila oblast finansiranja sportskih klubova.

„Sadašnja gradska vlast u Zaječaru  želi da se ne rasipa novac suludo, već da se stimuliše bazični sport, sport gde deca stiču naviku bavljenja sportom, to je školski sport i sport koji donosi vrhunske rezultate. To što neko misli da je ovaj grad dovoljno bogat da finansira nekoliko klubova u jednom sportu, i da je to demokratija i transparentnost, to nije to. To je bukvalno rasipanje para i tu smo našli zajednički jezik, tako da će Sportski savez uraditi za narednu godinu usvojiti posebnu Strategiju i posebno rangiranje i znaće se ono što može iz budžeta grada Zaječara a šta je ono što neko napravi privatno, jer svako može da napravi privatan klub, ali grad nije dužan da to finansira. Jasno je opredeljenje, što veći broj dece u masovni sport i finansiranje onoga što su vrhunski rezultati. Samo rezultati i uspesi će se vrednovati i finansirati. Sport u selima ćemo takođe dodatno vrednovati kao posebnu kategoriju kod određivanja sredstava, ali ne samo fudbalskih klubova. Tu ćemo napraviti neku selekciju postizanja rezultata, pa na osnovu toga da se opredeljuju sredstva. Nismo toliko bogati ali sredstva koja izdvajamo za sport nisu ni toliko mala, 70 miliona dinara. Nekada smo mogli da odvojimo i 150 miliona dinara ali nije bila ovakva situacija i kriza. Sve više će se povećavati sredstva, ali tačno će se znati za šta ta sredstva mogu da se troše i koriste“, rekao je Ničić.

Iz gradskog budžeta u ovoj godini za sport je izdvojeno oko 70 miliona dinara, od toga za posebne godišnje programe od interesa za građane u oblasti sporta opredeljeno je 40 miliona dinara,  a za redovne godišnje programe od interesa za građane u oblasti sporta, grad je ove godine izdvojio 30 miliona dinara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>