Najnovije vesti
Home / Sport / Zaječar: Memorijalni humanitarni turnir „Uroš Jovanović“ okupio 1.500 mladih fudbalera! (FOTO+AUDIO)
Zaječar: Memorijalni humanitarni turnir „Uroš Jovanović“ okupio 1.500 mladih fudbalera! (FOTO+AUDIO)

Zaječar: Memorijalni humanitarni turnir „Uroš Jovanović“ okupio 1.500 mladih fudbalera! (FOTO+AUDIO)

U organizaciji OFK 019, na sportskim terenima na Kraljevici, danas je počeo Memorijalni turnir u fudbalu „Uroš Jovanović“ u kategorijama 2007, 2008, 2009, 2010. i 2011. godište. Ove godine, turnir koji je humanitarnog karaktera, okupio je oko 1.500 mališana iz čitave Srbije. U Zaječar su stigla deca iz Paraćina, Boljevca, Niša, Sokobanje, Ćićevca…, ali i iz Štrpca i Gračanice sa Kosova. 

Da je fudbal „najvažnija sporedna stvar na svetu“ i da je rad sa najmlađima najvažniji, pokazuje podatak da se ovogodišnjem turniru u fudbalu odazvalo 20 ekipa više nego prošle godine. Mališani su sa puno entuzijazma izašli na teren, predstavili svoje klubove i gradove odakle dolaze, i pokazali izvanredno fudbalsko umeće.  Osim fudbala, mali fudbaleri kažu, važno im je i drugarstvo.


Ove godine, kao i prošle, učesnici turnira su i mališani iz Škole fudbala „Gračanica“ iz Gračanice, a prema rečima Dejana Krstića, trenera tog kluba, iako se bore u teškim uslovima na Kosovu i Metohiji, uspeli su da dođu i budu učesnici turnira, jer je to od velikog značaja za male fudbalere.

„Iako drugu godinu gostujemo, osećamo se kao domaćini. Deca uživaju, prijatno nam je, iako smo prešli toliki put, ustali smo noćas u tri, da bi stigli na vreme. Ništa nam nije teško, kao što vidite, deca su vesela, ne osećaju umor. Naš klub traje 16 godina, od 2002. godine postojimo, borimo se u teškim uslovima na Kosovu, ali tako je, kako je. Kad su deca u pitanju ništa nam nije teško. Moram da pohvalim organizatore OFK 019, koji su nam stvarno dobri domaćini, i uskoro očekujemo da će oni doći kod nas“, rekao je Krstić.


Sličnog mišljenja je i Zvonko Staletović, trener Škole fudbala Brezovica-Štrpce, sa Kosova i Metohije, koji je, drugu godinu zaredom, prihvatio poziv OFK 019, kako bi se deca družila sa mališanima iz istočne Srbije.

„Mi smo i prošle godine bili gosti ovog velikog međunarodnog turnira. Vi znate u kakvoj smo mi situaciji i gde živimo, tako da ovo našoj deci, mnogo znači. Prihvatili smo poziv da bi se naša deca družila sa decom istočne Srbije. Mi nemamo lige svoje na Kosovu i Metohiji, mi uzimamo učešće po Srbiji, to nas dosta košta i roditelje dece, ali borimo se“, istakao je Staletović.


Prema rečima Zorana Nikolića, predsednika OFK 019, nije lako organizovati ovakav turnir, jer je za decu iz udaljenih mesta, morao biti obezbeđen i smeštaj. Međutim, cilj turnira je postignut a to je da deca još od malih nogu zavole sport, steknu nove prijatelje, razviju zdrave navike, pobednički duh i da na turniru upoznaju nove drugare.

„Turnir je ove godine memorijalni i humanitarnog je karaktera. Za razliku od prošle godine, ove godine ima oko 20 ekipa više. Kao i prošle godine, i ove godine smo ugostili mališane iz cele Srbije, ali i decu iz Gračanice, Štrpca, koji će biti naši gosti tokom trajanja turnira. Imamo pet starosnih kategorija, 80 ekipa, dakle, 16 ekipa po kategoriji. Danas igraju deca 2007, 2009 i 2011. godište, sutra igraju mališani 2008. i 2010. godište, ukupno oko 1.500 dece. Turnir je prijateljskog karaktera, nema tenzije, nema nervoze… Trudimo se da deca imaju što više utakmica, da se što više druže sa drugarima iz cele Srbije. Cilj je da se deca što više druže i bave sportom jer je u tom njihovom uzrastu veoma važno da deca dobiju satisfakciju, elan da bi što više trenirali, jer treniranje kao treniranje je dobro, ali ako nemate dovoljan broj utakmica, dovoljan broj turnira, onda to postaje monotono. Zbog toga je bitno da se ovakvi turniri što više održavaju, iako nije lako smestiti 1.500 dece.  Ove godine nam je i sudijska organizacija izašla u susret, obezbedili su nam sudije koji su se odrekli svog honorara, to nam je puno značilo. Dobili smo nove lopte od Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Gamzigrad“, grad Zaječar nam je, takođe pomogao, kao i mnogobrojni sponzori“, istakao je Nikolić.


Za dve nedelje, mališani OFK 019 će učestvovati na turniru koji će biti organizovan u Gračanici.
One comment

  1. dva dana graje i cike sa Kraljevice, samo napred
    prava stvar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>