Najnovije vesti
Home / Vesti / Zaječar: Majstori u pripremanju gulaša ukrstili kutlače -Pobednik ekipa Ekonomske škole (FOTO)
Zaječar: Majstori u pripremanju gulaša ukrstili kutlače -Pobednik ekipa Ekonomske škole (FOTO)

Zaječar: Majstori u pripremanju gulaša ukrstili kutlače -Pobednik ekipa Ekonomske škole (FOTO)

U okviru manifestacije „Zlatna kutlača 2019″, danas je na Trgu oslobođenja u Zaječaru, organizovano takmičenje u pripremi gulaša. 10 ekipa iz Zaječara, Zvezdana, Vražogrnca, Nikoličeva i drugih okolnih sela nadmetalo se u pripremi jednog od najomiljenijih jela ovih prostora. Titulu najboljeg odnela je ekipa Ekonomsko-trgovinske škole, drugo mesto pripalo je Bojanu Pavloviću iz Nikoličeva, dok je treću poziciju zauzelo Udruženje žena „Romula“. 

Danas je na zaječarskom trgu, u okviru manifestacije „Zlatna kulača“, pokazano izvanredno kulinarsko znanje u pripremenju gulaša. 10 ekipa ukrstilo je kutlače i krenulo u trku za titulu „najboljeg majstora kotlića“. Ta titula je i ovog puta, pripala ekipi Ekonomsko-trgovinske škole, drugo mesto zauzeo je Bojan Pavlović iz Nikoličeva, dok je treća pozicija pripala ženama iz Udruženja „Romula“. Naša ekipa je, tokom takmičenja, popričala sa Ivicom Petrovićem iz Zvezdana, koji je od 2000. godine prisutan na ovakvim i sličnim takmičenjima.

„Stalno posećujem ovakve manifestacije. Kuvam riblju čorbu, kupus, pasulj, evo sada gulaš. Lovačko društvo iz Zaječara je dalo divljač, mi smo dodali povrće, pečurke i sve ono što je neophodno da bi gulaš bio dobar. Takmičenje nam pruža jedno lepo druženje, posebne tajne nema, sveže meso mora da bude, i cela tehnika je u začinu. 2000. godine nema koje nagrade nisam osvajao, uvek sam uzimao prva tri mesta. Takmičio sam se i u Vidinu, dva puta sam bio drugi, zatim u Knjaževcu, Boljevcu“, kaže Ivica.

Valentina Jovanović iz KUD-a „Nikola Pašić“ iz Zaječara je takođe stalna učesnica ovakvih manifestacija. Kako kaže, takmičenja im mnogo znače jer se tako druže i razmenjuju recepte.

„Stalno se takmičimo, imamo dosta tih manifestacija, takmičili smo se i u pripremanju riblje čorbe, kačamka, pasulja, sada smo ovde. Ovo je pravo zadovoljstvo, družimo se, upoznajemo sa ljudima, razmenjujemo iskustva, recepte. Recept za dobar gulaš? Ljubav i volja“, kaže Valentina.

Prema rečima Vujadina Veselinovića, jednog od člana komisije, mnogo faktora utiču na to ko će odneti titulu najboljeg.

„Komisija je tročlana, i čine je predstavnici Ekonomsko-trgovinske škole (turistički smer), grada Zaječara i još jedan član. Ovde imamo vrlo dobre takmičare koji su i prethodnih godina učestvovali na mnogim takmičenjima. Sama manifestacija je organizovana na visokom nivou. Mi gledamo samu supstancu materijala, pripremu, vrste začina, uniformu, dekorativnost u služenju jela. Moram da napomenem da se ovo ne organizuje prvi put u našem gradu, organizuje se i po seoskim mesnim zajednicama“, rekao je Veselinović.

Organizator manifestacije „Zlatna kutlača 2019″ je Turistička organizacija grada Zaječara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>