Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Zaječar: Jedanaest škola u štrajku
Zaječar: Jedanaest škola u štrajku

Zaječar: Jedanaest škola u štrajku

Na teritoriji Zaječara, od 13 škola članica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije 11 danas štrajkuje, dok  se 2 škole , OŠ „Ljubica Radosavljević Nada“ i OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u Salašu  nisu uključile u štrajk upozorenja.

Prosvetni radnici u Srbiji danas su stupili u štrajk upozorenja, kako bi skrenuli pažnju na tešku materijalnu situaciju u kojoj se nalaze.

Kako kažu u Gradskom odboru Unije Zaječar ovo je ujedno i štrajk upozorenja.

Goran Manojlović predsednik Gradskog odbora Unije Zaječar podseća da su u novembru  2014. godine plate zaposlenima u prosveti smanjene za 10%. Za ove dve godine prosvetarima je vraćeno 4 %. U aprilu  2015. godine prekinut je veliki štrajk, kada je i potpisan sporazum između Vlade Republike Srbije i 4 reprezentativna sindikata. Potpisani sporazum se ne poštuje, pa je Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije  13. aprila 2016. godine podnela tužbu sudu.Vlada Republike Srbije  sada nudi vraćanje plata za 6-7%.

U saopštenju dostavljenom medijima navodi se da prosečna plata u Srbiji iznosi 45.286 dinara, dok prosečna plata u prosveti iznosi 39.924 dinara, što je 13% ispod proseka.

-Zahtev Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije je povećanje od 12%, jer su, za dve godine primene smanjenja plate, prosvetari izgubili  oko 90.000 dinara, objašnjava Manojlović.

 

__________________________
Projekat „Ritam grada“ sufinansiran je sredstvima iz budžeta lokalne samouprave Grada Zaječara.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>