Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Zaječar: Javna tribina o položaju lica sa smetnjama u razvoju i invaliditetom
Zaječar: Javna tribina o položaju lica sa smetnjama u razvoju i invaliditetom

Zaječar: Javna tribina o položaju lica sa smetnjama u razvoju i invaliditetom

Gradski odbor „Dosta je bilo“ – Zaječar organizuje tribinu pod nazivom „Položaj osoba sa invaliditetom i smetnjama u razvoju“ u ponedeljak, 20. novembra u velikoj sali hotela „Srbija-Tis“. Na tribini će govoriti Ljupka Mihajlovska, narodna poslanica u Skupštini Srbije, Konstantin Anđelković, predsednik Udruženja „Iskrica“ u Zaječaru i Anđela Risantijević, potpredsednica GO „Dosta je bilo“ Zaječar.

Osobe sa invaliditetom i smetnjama u razvoju susreću se sa mnogim preprekama u pristupu obrazovanja, pravdi, zapošljavanju i političkoj participaciji. Da li i koliko kao lokalna zajednica radimo na iskorenjivanju diskriminacije po osnovu invaliditeta i koliko se društvo bori protiv predrasuda o osobama sa ivaliditetom i smetnjama u razvoju? O ovim i drugim temama govoriće se na tribini „Položaj osoba sa invaliditetom i smetnjama u razvoju“.

„Mi smo ovu veliku i obimnu temu podelili na tri celine, prva će biti uloga jedinica lokalne samouprave u finansiranju usluga u zajednici, druga tema će biti „inkluzija nije iluzija“, dok treća tema nosi naziv „građani bez prepreka“. Svi smo svedoci da se osobe sa smetnjama u razvoju i invaliditetom nalaze u jako teškom položaju kako u Zaječaru, tako i u Srbiji. Zakonom je propisano i postoje mogućnosti za unapređenje kvaliteta života, slobodno mogu da kažem, najveće manjine u svetu jer oko 650 miliona ljudi u svetu živi sa invaliditetom, odnosno ima neke smetnje u razvoju. Međutim, do sada nisu preduzimane neke obimne mere u cilju preduzimanja kvaliteta života ove zajednice. Najčešće sve ostane mrtvo slovo na papiru“, istakla je Anđela Risantijević, potpredsednica GO „Dosta je bilo“ Zaječar.

U Gradskom odboru „Dosta je bilo“ navode da do sada nije  pokazana zainteresovanost za izradu lokalne strategije unapređenja položaja osoba sa invaliditetom i lica ometenih u razvoju kao i za izradu akcionih planova za sprovođenje strategije.

„Ne postoji jedna kompletna aktivnost osmišljena kroz strategiju, kroz akcione planove gde bi se istakla tačna dinamika, problematika, gde bi se obezbedio finansijski okvir, da se poboljša kvalitet života ovih osoba. Mi smo se u našem planu za prethodne lokalne izbore bavili dosta ovom problematikom i GO „Dosta je bilo“ trudiće se da grad Zaječar donese ovu strategiju, kvalitetnu, kako bi kroz tu strategiju tačno ispratili ulaz i izlaz sredstava i kako bi kroz tu strategiju unapredili položaj ovih lica“,  rekla je Mirjana Raščanin, gradski koordinator „Dosta je bilo“ Zaječar i postavljajući pitanje:

„Da li mi kao jedna društvena zajednica uopšte želimo da se bavimo iskorenjivanjem predrasuda prema tim ljudima koje imamo?“

Zaječarski odbor Dosta je bilo ima plan, zna i želi da inkluzija ne ostane samo dobra a neostvarena namera. U svom zalaganju će se taj odbor, između ostalog, zalagati i dа sve institucije od javnog značaja (škole, vrtići, domovi zdravlja, bolnice, Centar za socijalni rad, ustanove kulture, sportske ustanove…) u Zaječaru i okolini budu fizički dostupne osobama sa invaliditetom, dа gradski prevoz bude pristupačan osobama sa invaliditetom i osobama koje se otežano kreću, da osobe sa invaliditetom aktivno učestvuju u kreiranju lokalnih politika, da se jačaju njihova udruženja i organizacije, da se podstiče zapošljavanje osoba koje spadaju u kategoriju teže zapošljih.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>