Najnovije vesti
Home / Kultura / Zaječar deo velikog projekta: Pozorište će dobiti novu opremu, najavljena i brojna gostovanja
Zaječar deo velikog projekta: Pozorište će dobiti novu opremu, najavljena i brojna gostovanja

Zaječar deo velikog projekta: Pozorište će dobiti novu opremu, najavljena i brojna gostovanja

U Gradskoj upravi u Zaječaru juče je održana konferencija za novinare na temu saradnje Pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“ u Zaječaru, Sahalinskog lutkarskog pozorišta iz Južnog Sahalina i Vidinskog lutkarskog pozorišta. O ovoj saradnji i radu zaječarskog pozorišta, govorili su gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, Vladimir Đuričić, vd direktor zaječarskog pozorišta, reditelj Žoro Ivanov i istaknuta ruska pozorišna umetnica Marina Pavlovna.

Ničić je ovom prilikom istakao da je zadovoljstvo što je sa Bugarskom započet međunarodni projekat u koji su uključene brojne države,  a koji će se finansirati sredstvima iz evropskih fondova. U narednom periodu biće održani brojni sastanci, a finale svega je što će zaječarsko Pozorište dobiti novu opremu koja je neophodna, a za koju grad u ovom trenutku nema para.

„Radi se o rasveti, ozvučenju i svemu onome što je neophodno Pozorištu. Između ostalog, biće napravljene i predstave koje će biti prezentovane u mnogim zemljama, zahvaljujući pre svega saradnji sa Vidinskim pozorištem i Žorom. U goste nam je inače došla i velika umetnica koja uživa veliki ugled u svom mestu i iskoristili smo da preko nje uputimo pismo najvišim organima Južnog sahalina da smo spremni da kao grad sa njima uspostavimo jednu saradnju, tipa bratimljenja i mislim da ćemo u tome uspeti. Ako do toga dođe, to će biti za godinu dana. U prepisci smo takođe i sa jednim kineskim gradom da dođe do bratimljenja. Trudićemo se da sve što radimo započnemo preko kulture i sporta, ali da se finalizuje i ekonomskom saradnjom. Da vidimo šta je to što možemo odavde da ponudimo. Verujem da će se ova naše saradnja ostvariti zahvaljujući pre svega prijateljima iz Bugarske koji su nas spojili“, rekao je Ničić.

Đuričič je istakao da je saradnja sa Vidinskim pozorištem, koja traje mnogo godina unazad, odlična.

„Žoro je ovde gostovao i režirao četiri predstave, kao i jednu u Rusiji. Pokušavamo da jedni drugima otvorimo vrata. Nedavno je u Zaječaru boravio direktor državnog lutkarkog pozorišta iz Francuske, koji nam je ponudio učešće u projektu koji je vredan dva i po miliona evra i koji traje dve godine. To može da nas poveže sa mnogo pozorišta  u svetu. U ovom projektu učestvuje Francuska, Nemačka, Austrija, Litvanija, Kuba, Bugarska, Rumunija, Grčka, Srbija i druge zemlje. Odlučeno je da Zaječar sa svojim pozorištem bude centar za Srbiju“, kazao je Đuričić.

Marina Pavlovna je objasnila i razlog svoje posete Zaječaru, ali i saradnju sa pozorištem. Ona je istakla da je razmena iskustava važna kao i saradnja ali i da bi želela da zaječarsko pozorište gostuje u Rusiji. Očekuje sa da ona režira i neku predstavu u Zaječaru.

Žoro Ivanov je govorio i o aspektima saradnje sa Rusijom i projektu koji je započet a koji će se raditi po principu razmene umetnika, predstava, saradnje u vrhu nove tehnologije u pozorištu.

„Kroz ovaj projekat Zaječar bi trebalo da dobije opremu za pozorište, a sve predstave i ostale aktivnosti biće plaćene iz Evropske unije. Francuzi su nosioci projekta, a Bugari i Srbi biće saradnici, kao i ostale zemlje. Projekat počinje u septembru mesecu. Na festivalu Zoranovi dani gostovaće predstava pozorišta iz Nice u Francuskoj.

„Mi smo Evropljani i treba da zauzmemo svoje mesto koje nam pripada. Hoću Zaječar da povežem sa ozbiljnim bugarskim pozorištem, da se napravi koprodukcija i da bugarska strana daje 50 do 60 odsto finansiranja za scenografije i drugo. Ta predstava bi se igrala u Srbiji, Bugarskoj i drugde“, rekao je Ivanov.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>