Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Zaječar danas obeležava DAN OSLOBOĐENJA GRADA U PRVOM SVETSKOM RATU
Zaječar danas obeležava DAN OSLOBOĐENJA GRADA U PRVOM SVETSKOM RATU

Zaječar danas obeležava DAN OSLOBOĐENJA GRADA U PRVOM SVETSKOM RATU

Na današnji dan, 19. oktobra 1918. godine, francuski konjički general Gambeta umarširao je u Zaječar. Dočekan je sa počastima koje samo srpski narod može da priredi svojim slobodarima. Doček je bio veoma svečan i uzbudljiv, a Gambeta te dirljive susrete nikad nije zaboravio.

Francuze je dočekalo mnogo sveta, žene, dece i staraca. Ispred svih išlo je sedam devojaka noseći crvenu zastavu sa zlatnim kićankama na kojoj je bilo ispisano „Slava našim oslobodiocima“. Devojke, obučene u crne kostime, kao učenice Sen Denija, išle su u susret glavnom štabu i kada su stale pred genelara Gambetu, jedna od njih je održala govor.

U svom govoru ona je u ime Zaječaraca izrazila najdublje poštovanje prema francuskim vojnicima ističući istovremeno da u istoriji čovečanstva oslobođenje malih naroda je najblagorodnije i najplemenitije delo koje će sijati i grejati svojim sjajem mlade generacije učeći ih da cene slobodu i jednakost svih naroda.


Dolazak generala Gambete u Zaječar

Govor se završavao pozdravom francuskim herojima „Slava vam. Živela Francuska“. Francuski general je otpozdravio na francuskom na govor mlade srpske devojke, a kada su utihnule poslednje njegove reči sav narod koji je tome prisustvovao kleknuo je i kao složan hor zapevao „Marseljezu“.

Zaječar je pod naletom konjičke brigade francuske vojske, u prvom svetskom ratu oslobođen 19. oktobra 1918. godine. Za oslobođenje živote su dala 83 znana i dva neznana vojnika savezničke vojske.

Ovim povodom u Zaječaru su danas održane tradicionalne srpsko-francuske komemorativne svečanosti.

Progrаm je počeo prijemom koji je u Grаdskoj uprаvi priredio gradonačenik Zaječara Boško Ničić sa svojim saradnicima za predstavnike ambasade Francuske u Srbiji.

Predstavnik Ambasade Francuske u Srbiji Nicoolas Faye izrazio je zadovoljstvo zbog današnje posete Zaječaru.

„Veoma sam srećan što sam danas u Zaječaru kada se obeležava godišnjica oslobađanja grada u Prvom svetskom ratu od strane francuskih trupa. Ovo je takođe i prilika da odamo počast poginulim francuskim vojnicima prilikom oslobađanja grada, njih 84-oro su poginuli u tim borbama i njima ćemo takođe odati počast na groblju. Sledeće godine ćemo vršiti komemoraciju stogodišnjice od kraja Prvog svetskog rata i oslobađanja Srbije od starne francusko-srpskih trupa kojima je komandovao Feanš D’Epere. Dakle, mi ćemo sledeće godine u tom okviru organizovati čitav jedan niz komemorativnih svečanosti“, rekao je Faye.

Ceremonijа polаgаnjа venаcа obavljena je tačno u podne nа Frаncuskom vojnom groblju, u prisustvu predstavnika Ministarstva za rad, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva odbrane i vojske Republike Srbije, predstavnika Ambasade Republike Francuske u Srbiji, Ambasade Maroka u Srbiji, predstavnika boračkih organizacija SUBNOR-a i potomaka palih boraca u ratovima 1912-1920 i predstavnika grada Zaječara.

Ceremonija polaganja venaca na spomen obeležje palim i umrlim ratnicima Savezničke francuske vojske, upriličena je nastupom članova zaječarskog Hora „Iskrice“.

Venci i cveće položeni su danas i na Spomenik oslobodiocima palim u ratovima od 1912. do 1918. godine u centru grada, gde su u pomenutim ratovima iz Zaječara život dala 4.083 borca.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić je ovom prilikom rekao da će se u narednom periodu raditi na tome da konačno bude podignut spomenik generalu Gambeti i izrazio nadu da će svečano otkrivanje spomenika biti sledeće godine kada će biti obeležena stogodišnjica oslobađanja grada u Prvom svetskom ratu.

„Trudićemo se da svake godine, a posebno naredne, kada je stogodišnjica oslobođenja u Prvom svetskom ratu, ovaj jubilej još bolje organizujemo, pre svega u čast tim ljudima koji su dali svoje živote za našu slobodu. Ono što je važno je da je jedan proces koji je bio u toku sa Ambasadom Republike Francuske a to je izrada spomenika generalu Gambeti, koji je trebalo već da bude postavljen na početku Popove plaže a na kraju ulice Generala Gambete,  zastao u prethodne 4-5 godine i mi to konačno moramo da završimo. Mi smo se danas sa predstavnicima Ambasade  Francuske dogovorili da taj proces nastavimo, a oni do kraja godine očekuju da dobiju ambasadora, čim se to desi nastavićemo taj proces. Iako je to ozbiljan proces i postupak dolaska do rešenja izrade spomenika, nadam se da će spomenik sledeće godine, na stogodišnjicu biti svečano otkriven. To će biti treće mesto na kome će se generacije sećati na ovaj dan, sećati tih ljudi koji su dali živote za našu slobodu“, rekao je gradonačelnik Ničić.

U okviru obeležаvаnjа Dаnа oslobođenjа Zаječаrа u Prvom svetskom rаtu delegacije Francuske i Maroka u pratnji gradskih zvaničnika i predstavnika Ministarstva odbrane i vojske i boračkih organizacija posetili su i Narodni muzej u Zaječaru, a zatim obišli i Carsku palatu „Felix Romulijanu“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>