Najnovije vesti
Home / Kultura / ZAJEČAR ČUVA SEĆANJE NA NIKOLU PAŠIĆA -Otvorena izložba u galeriji Narodnog muzeja
ZAJEČAR ČUVA SEĆANJE NA NIKOLU PAŠIĆA  -Otvorena izložba u galeriji Narodnog muzeja

ZAJEČAR ČUVA SEĆANJE NA NIKOLU PAŠIĆA -Otvorena izložba u galeriji Narodnog muzeja

DO 16. JANUARA 2017. IZLOŽBA U GALERIJI NARODNOG MUZEJA

Narodni muzej Zaječara je povodom 90 godina od smrti Nikole Pašića organizovao izložbu pod nazivom ,,Baja i danas među nama“, sa namerom da publici predstavi ono što danas čuva u svojim zbirkama. Autori izložbe su Jelica Ilić, viši kustos istoričar i Nina Pogarčić, viši kustos istoričar umetnosti. Izložba je otvorena juče a Zaječarci će moći da je pogledaju do 16. januara 2017. godine.

Zaječar čuva sećanje na Nikolu Pašića.

-U zadnjih 25 godina uspeli smo da vratimo u zaječarsku svest sećanje na našeg poznatog sugrađanina Nikolu Pašića. Da podsetimo, on je rođen na Svetog Nikolu 19. decembra 1845, a umro 10. Decembra 1926. Godine. Povodom 90 godina od njegove smrti mi smo se potrudile da priredimo izložbu, da izložimo ono što danas čuvamo u našim fondovima – to su memorijana zbirka sa 15 predmeta i likovna dela koja obuhvata kolekciju, rekla je jedan od autora Jelica Ilić.

Izložba je zanimljiva. Predstavljen je i najličniji Pašićev predmet četka, ali i tabakera koju je dobio kao poklon od Musolinija.

-Svaki od izloženih predmeta čuva posebnu zanimljivu priču. Mi smo ovom prilikom odštampali i kataloge pa će posetioci izložbe moći da se upoznaju i sa zanimljivim pričama o svakom od predmeta, dodala je Ilić.

Nina Pogarčić je istakla da je Pašić bio inspiracija mnogih umetnika, zbog ugleda koji je uživao ne samo u srpskoj sredini već i u inostranim krugovima i zbog svoje markantne spoljašnosti, prepoznatljiv pre svega po dugoj beloj bradi.

-Naša likovna zbirka trenutno čuva 23 umetnička predmeta, 12 autora. Najstarije delo koje posetioci izložbe mogu videti je portret Nikole Pašića iz 1919. godine, rad čuvenog portretiste Nikole Mihajlova koji je nastao nakon pariske mirovne konferencije u Parizu. Iz prve polovine 20. veka mi smo ovde izložili nekoliko dela, Pašićevu rodnu kuću i istorijsku kompoziciju prelazak preko Albanije gde je predstavljen Pašić zajedno sa kraljem Petrom. Drugi deo postavke je ustvari vezan za sam rad zadužbine pa posetioci mogu videti dela Ljubiše Mančića koji je baš povodom osnivanja Zadužbine 1993. godine uradio veći broj umetničkih dela, kazala je Pogarčić.

Ona je istakla i da posetioci mogu nakon 20 godina ponovo da vide konkursna rešenje za spomenik u Zaječaru, delo Dragana Nikolića, ali i rešenja četvorice eminentnih vajara.

Istorijska distanca od smrti jednog od najznamenitijih ljudi Srbije sa kraja 19.  i početka 20. veka, Nikole Pašića, čoveka koji je bio po više puta predsednik vlade, ministar, diplomata i narodni vođa, te ostavio vidnog traga u istoriji srpskog naroda, od 1926. godine do danas, solidna je osnova za njegovo stavljanje u naučni kontekst, na mesto koje mu u istoriji srpskog naroda i pripada.

PREZENTACIJA ZAJEČARSKOG I TIMOČKOG  IDENTITETA- KULTURNIH TEKOVINA I LIČNOSTI

Dejan Krstić, vd direktor zaječarskog muzeja je ovom prilikom istakao da je 2016. godina velikih i značajnih godišnjica vezanih za Zaječar i okolinu.

-Ove godine smo imali 550 godina od prvog pomena Zaječara, imamo 180 godina zaječarske Gimnazije, 150 godina zaječarske Bibllioteke, godišnjicu srpsko turskih ratova koji su značajni za ovo područje, godišnjice vezane za Prvi svetski rat. Značajno je reći da je obeleženo i 20 godina od smrti Srejovića i tim povodom je organizovana izložba. Sada je još jedno obeležavanje – 90. godišnjica od smrti Nikole Pašića pa smo i tim povodom organizovali izložbu. Značajno je najglasiti da je orijentacija Muzeja, u dogovoru sa svim našim kustosima, da prikazujemo pre svega ono blago koje postoji u našim fondovima. Orijentišemo se na  ono što je naše prvorazredno, a u isto vreme i nacionalno, rekao je Krstić.

On je dodao da je to Romulijana, ali i  da ima dosta stvari koje treba prezentovati. Pored Pašića tu je i Hajduk Veljko, Zoran Radmilović i mnoge kulturne tekovine i ličnosti koje predstavljaju deo Zaječarskog i Timočkog identiteta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>