Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Zaječar: „Brendiranje poljoprivrednih proizvoda u funkciji razvoja turizma“
Zaječar: „Brendiranje poljoprivrednih proizvoda u funkciji razvoja turizma“

Zaječar: „Brendiranje poljoprivrednih proizvoda u funkciji razvoja turizma“

Privredna komora Srbije, Regionalna privredna komora Zaječar, Raris i Zavod za intelektualnu svojinu, danas su u prostorijama Komore Zaječar organizovali seminar „Brendiranje poljoprivrednih proizvoda u funkciji razvoja turizma“. 

Seminar je bio namenjen predstavnicima institucija i privrednim društvima koji žele da afirmišu svoje proizvode i usluge, a u cilju podizanja konkurentnosti, kroz zaštitu prava intelektualne svojine.

Danica Mićanović ispred Privredne komore Srbije  je ovom prilikom naglasila da Privredna komora Srbije pridaje veliki značaj sektoru poljoprivrede.

„Velii zahtevi se danas postavljaju pred poljoprivredne proizvođače, u smislu samog ciklusa procesa proizvodnje, izlaska na tržište. Privredna komora Srbije pokušava da im pomogne kako bi svoje proizvode učinili prepoznatljivim, da ostvare  bolju pozicioniranost, jer je danas teško opstati na tržištu, a tome upravo i služi ova današnja radionica“, rekla je Mićanović i dodala:

„Mi uglavnom izvozimo sirovine,a uvozimo proizvode sa dodatom vrednošću, i veza između nauke i poljoprivrede je na niskom nivou. Važno je da potencijale koje imamo i iskoristimo, kako bi bili što konkurentniji“.

Daniela Zlatić Šutić ispred Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije je na predavanju govorila o plasiranju novog proizvoda sa aspekta prava intelektualne svojine.

„Ono što je neophodno za rast jednog privrednog društva je izgradnja njhove prepoznatljivosti na tržištu. Zaštita u oblasti poljoprivrednih proizvoda, šta sve poljoprivredni proizvođači mogu da urade i kako da se zaštite u ovoj oblasti, teme su kojima se bavimo na predavanju, a Centar za edukaciju nam u poslednjih 6 godina stoji na raspolaganju i približava materiju u kojoj sigurno da  postoji određeno nerazumevanje“, kaže Zlatić Šutić.

O znakovima razlikovanja u funkciji brendiranja, žig, dizajn, oznake geografskog porekla, na radionici u komori Zaječar  je pričala  Biljana Remović Dimić iz Centra za edukaciju i informisanje Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije.

„Pored proizvoda mi takođe pravom intelektualne svojine možemo da obeležavamo usluge i turizam, koji je posebno značajan za ovaj region.

Na predavanju u Komori Zaječar svi prisutni su mogli da čuju koji su to uslovi za zaštitu, koliki su troškovi, ali su dobili i informaciju o tome da se sva pitanja u vezi sa zaštitom i pomoći oko samog podnošenja prijave, mogu dobiti u Zavodu za intelektualnu svojinu RS.

Intelektualna svojina je jedna od mogućnosti za ostvarivanje  dodatnog profita kao svojine, a koja nije u dovoljnoj meri prepoznata, i PKS sa Zavodom za intelektualnu svojinu organizuje niz edukativnih programa kako bi se  približili  svakom proizvođaču radi njegove informisanosti i kako bi njegov proizvod prošao što bolje na tržištu, čulo se na predavanju u Komori Zaječar.

 

__________________________

Projekat „Ritam grada“ sufinansiran je sredstvima iz budžeta lokalne samouprave Grada Zaječara.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>