Najnovije vesti
Home / Ritam grada / ZAJEČAR: 48 poljoprivrednika dobilo sadnice trešanja, višanja i šljiva
ZAJEČAR: 48 poljoprivrednika dobilo sadnice trešanja, višanja i šljiva

ZAJEČAR: 48 poljoprivrednika dobilo sadnice trešanja, višanja i šljiva

Za 48 poljoprivrednih proizvođača manjih gazdinstava sa područja grada Zaječara,  danas su u dvorištu bivše Timočanke  obezbeđene i uručene  sadnice trešanja, višanja i šljiva.

Ovo je inače i poslednja podela i pomoć u okviru projekta koji sprovodi Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) uz podršku Ministarstva za poljoprivredu i zaštitu životne sredine, za poljoprivrednike koji su  pretrpeli najveću štetu od poplava 2014. godine,

Pomoćnik gradonačelnika za poljoprivredu Srđan Nedeljković je ovom prilikom  rekao  da će ova pomoć itekako značiti poljoprivrednicima koji su  u veoma teškom položaju.

“Najpre bih se  zahvalio FAO organizaciji, ali i Gradskoj upravi koja je uložila puno energije i truda, kako bi se sve sprovelo na pravi način. Ovo je zaista korisno, poljoprivrednici su osiromašeni i teško investiraju, pomoć se u prethodnom periodu sastojala u semenskom materijalu, u proloćenoj setvi je bila lucerka, đubrivo, paketi sa stočnom hranom, i  to je bila korisna stvar za njih. Ukupno je 846 dobilo različite pakete pomoći, od semenskih, preko lucerke,  kukuruza,  semenske pšenice,  ječma, stočne hrane, plastenika i evo sada sadnice  voća”, podseća Nedeljković.

Slavica Dželatović iz Poljoprivredne stručne službe Agroznanje Zaječar je istakla da ova služba i postoji zbog  poljoprivrednih proizvođača. Ovom prilikom je pozvala sve poljoprivrednike da postave pitanja vezana za podizanje zasada.

“Svi zainteresovani mogu uvek da nam se obrate, kako bi im pomogli ili ih  edukovali”, kaže Dželatović.

Duško Jovanović diplomirani inženjer je  ispred  “Agrozanja” Zaječar  takođe pozvao sve poljoprivrednike da dođu i da se obrate ovoj ustanovi jer ona zbog njih  i postoji.

“Tu sam da ispred Poljoprivredne stručne službe dam korisne savete svim poljoprivrednim proizvođačima, i kad je sadnja u pitanju, ali i kvalitet samog materijala, kako bi posao bio što kvalitetniji a rezultati procesa dobri”, podseća Jovanović.

Među 48 poljoprivrednika je i Ljubiša Jovanović iz Zaječara kome ova pomoć mnogo znači.

“Dobio sam 300 sadnica trešanja, dobio sam i korisne informacije, sorte su dobre, povećaću svoje površine”, kaže Ljubiša.

Podsetimo,  8 poljoprivrednih proizvođača sa područja grada Zaječara prošle nedelje dobilo je po 1800 sadnica kupine.

 

 

__________________________
Projekat „Ritam grada“ sufinansiran je sredstvima iz budžeta lokalne samouprave Grada Zaječara.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>