Najnovije vesti
Home / Ritam grada / ZABORAVLJENI! Udruženje distrofičara u Zaječaru već dve godine BEZ STRUJE -Stigla pomoć Crvenog krsta
ZABORAVLJENI! Udruženje distrofičara u Zaječaru već dve godine BEZ STRUJE -Stigla pomoć Crvenog krsta

ZABORAVLJENI! Udruženje distrofičara u Zaječaru već dve godine BEZ STRUJE -Stigla pomoć Crvenog krsta

Opstanak Udruženja distrofičara u Zaječaru, koje postoji preko 30 godina, još pre dve godine je dovedeno u pitanje. Iako je članovima ovog Udrženja, pomoć drugih preko potrebna, za sada osim Crvenog krsta, niko nije pritekao u pomoć. Prostorije gde se Udruženje nalazi su u lošem stanju, bez struje i telefona, i uprkos tome, članovi ovog Udruženja, u takvim uslovima, u njima se okupljaju, jer je to jedini način da ne budu zaboravljeni.

Struje, telefona, toplih prostorija nedostaje, ali osmeh svakako ne. Prostorije u kojima se članovi udruženja okupljaju kako bi pričali o problemima sa kojima se susreću ali i rešavali ih, od pre dve godine su bez struje, telefona, interneta. Od tada se, kako i sami kažu članovi udruženja, snalaze kako mogu i kako umeju.

„Pre dve godine smo upali u probleme, nemamo struju, telefon, najosnovniji računi nisu plaćeni, a sada udruženje radi samo po potrebi da bi se članovima koliko toliko pomoglo i da se ne bi osećali kao da su odbačeni iz društva. Prostorije su u lošem stanju i nikako nisu adekvatne za okupljanje ljudi koji su oboleli od distrofije“, istakla je Snežana Stojanović, bivši sekretar Udruženja distrofičara u Zaječaru.

Crveni krst je zbog loše situacije ovog udruženja, pritekao u pomoć i članovima udruženja uručio pakete sa hranom i higijenom i svakom korisniku džak od po 10 kilograma brašna. Snežana kaže da je ovakva pomoć dobrodošla i kroz suze se zahvaljuje predstavnicima Crvenog krsta.

null

„Nama svaka pomoć mnogo znači, ne samo to što dobijemo hranu i higijenu, već je to za nas moralna podrška, da nas bar neko nije zaboravio i da neko još uvek brine o nama. Mi smo se svima obraćali za pomoć, i lokalnoj samoupravi, i donatorima, sve je to bilo jednokratno i nedovoljno“.

Prema rečima Irene Mladenović iz zaječarskog Crvenog krsta, ova akcija je u okviru redovnih akcija pomoći osoba sa invaliditetom.

„Danas smo podelili pomoć za devetnaest članova Udruženja distrofičara u Zaječaru. Potrudićemo se da do kraja oktobra podelimo pakete i ostalim najugroženijim stanovnicima po okolnim selima na području grada Zaječara“.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić je na jučerašnoj konferenciji za novinare napomenuo da će 3 miliona i 900 hiljada dinara od sredstava koje je opredelila Vlada Srbije kao hitnu pomoć gradu Zaječaru, otići na izmirivanje obaveza za finansiranje programa humanitarnih organizacija i udruženja.

„Ovi ugovori su potpisani 30. maja, a ove obaveze će biti izmirene odmah pri pristizanju novca, očekujem da to bude u ponedeljak, utorak“, istakao je granoačelnik Ničić na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>