Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Za prvih devet meseci izvršenje budžeta 49.76% -Do 1.NOVEMBRA REALIZACIJA BUDŽETA VIŠA OD OČEKIVANE, 83.3%
Za prvih devet meseci izvršenje budžeta 49.76% -Do 1.NOVEMBRA REALIZACIJA BUDŽETA VIŠA OD OČEKIVANE, 83.3%

Za prvih devet meseci izvršenje budžeta 49.76% -Do 1.NOVEMBRA REALIZACIJA BUDŽETA VIŠA OD OČEKIVANE, 83.3%

Ostvarenje budžeta grada Zaječara u prvih devet meseci ove godine u odnosu na planirani budžet iznosi 49.76%, pokazuje Izveštaj o izvršenju budžeta za period 1.01. – 30.09. 2017. godine, razmatran  na juče održanoj sednici Gradkog veća.

Grad Zaječar je u prvih devet meseci ove godine ostvario ukupan prihod od 954.300.000,00 dinara, dok je ukupan iznos rashoda i izdataka 953.403.000,00 dinara, navodi se u obrazloženju.

Ukoliko se posmatra  period do 1. novembra ove godine situacija je međutim znatno drugačija, zahvaljujući pomoći Vlade Republike Srbije, napominje gradonačelnik Boško Ničić.

„Shodno  planu budžeta za 2017. godinu, sa 1. 11. realizacija budžeta je 83,3%. U ovom trenutku izvršenje budžeta, prihodna strana, je preko 85%, odnosno dva posto više nego što je predviđeno planom.  Naravno, taj trend se neće nastaviti tako da stignemo do planiranih dve milijarde i 400 miliona dinara“, kaže Ničić i dadaje:

„Očekujemo jedan značajniji prihod od privatizacije preduzeća „Arsenije Spasić“, oko 17 miliona dinara“.

Ničic očekuje i da kraj godine dočekamo cifrom koja bi trebalo da nas raduje i napominje da se sve to ne bi desilo da nije bilo ogromne pomoći Vlade Republike Srbije.

„Takvu pomoć, srazmernu broju stanovnika i veličini, ni jedan grad u Srbiji,  bar od vremena koje ja pamtim, od 2004. godine, nije dobio, govorimo o pomoći procentualno veličini budžeta“, ističe Ničić i dodaje:

„Plate ne da ne kasne, nego se primaju u dan. Nema ustanove,  preduzeća i sektora u Gradskoj upravi Zaječar kojima kasne plate. Ima manjih problema u nekim javnim preduzećima, ali to nije alarmantno i kroz likvidacione postupke, stečajne postupke, kroz otplaćivanje dugovanja i oni će doći u situaciju da pre svega izmire obaveze  prema svojim radnicima“.

Ničic  takođe podseća da je grad  krenuo  u ozbiljna ulaganja.

„Već sutra će biti isplaćena nova tranša od milion i 300 hiljada za sadnice. U petak ćemo isplatiti svima onima koji su konkurisali za stočarstvo, tj. za nabavku ovaca, a u 2018. godini planiramo zajedno sa onima koji na ovom terenu ozbiljno ulažu u poljoprivredu,  poput Delta agrara, poput Poljoprivrednog dobra Salaš, da pokrenemo saradnju, s obzirom da oni imaju izuzetne projekte i planove vezane za poljoprivredu, ulaganje u poljoprivredu i pomoć poljoprivrednim proizvođačima,  pre svega onima sa malim posedima koji će imati pored obezbeđenih sadnica i siguran plasman. Time dolazimo blizu nivoa onoga što ima svaki poljoprivedni proizvodjač u bilo kojoj evropskoj zemlji“, ističe Ničić i dodaje:

„Urađene su izmene planova, tako da se radi jedna velika industrijska zona. Za dovođenje investitora mora da se stvore preduslovi, radi se na pripremi terena počevsi od elektro, vodovodne, kanalizacione mreže, sistema za prečišćavanje otpadnih voda do putne infrastrukture. Ja očekujem iduće godine da CIP završi projekat i da krene izgradnja treće trake puta Paraćin – Zaječar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>