Najnovije vesti
Home / Vesti / Za poljoprivrednike prošla godina bila nepovoljna, SMANJENI PRINOSI
Za poljoprivrednike prošla godina bila nepovoljna, SMANJENI PRINOSI

Za poljoprivrednike prošla godina bila nepovoljna, SMANJENI PRINOSI

Prema podacima Regionalne privredne komore Zaječarskog i Borskog upravnog okruga prošla godina nije bila povoljna za poljoprivrednu proizvodnju u Timočkom kraju  pa su i prinosi bili smanjeni.

Na području Zaječarskog i Borskog upravnog okruga dominiraju kukuruz, na 38.590 hektara, i pšenica, na 35.103 hektara. Ostala strna žita – ječam, tritikale, ovas i raž su  zastupljena u manjoj meri. Suncokret zauzima relativno malu površinu, najveći deo površina je u opštini Negotin i Kladovo, a slična situacija je i sa ostalim uljanim kulturama. Značajne površine su pod prirodnim livadama i pašnjacima. Izuzetno nepovoljne vremenske prilike u toku vegetacije uticale su na smanjenje prinosa ratarskih kultura. Malo bolja situacija je bila u Borskom okrugu . Prosečan prinos pšenice u Zaječarskom okrugu se kretao od 2,8 do 3,3 tone po hektaru, a u Borskom okrugu prinos se kretao oko 3 tone po hektaru. Tamo gde je bila  primenjena puna agrotehnika prinos je bio i oko 5 tone po hektaru. Na oko 10 odsto površina pod kukuruzom  nije bilo roda, a gde ga je bilo prosečan prinos je bio 2,5 tone po hektaru.  Na oko 20 odsto parcela uz navodnjavanje prinos se kretao oko 5 tona po hektaru. Rod suncokreta se kretao od 500 do 700 kilograma po hektaru u Zaječarskom okrugu dok je u Borskom (Negotin i Kladovo)  prosečan prinos bio oko 2 tone po hektaru.

ROD VOĆA PODBACIO,  POVRŠINE POD ZASADIMA SE POVEĆAVAJU

Najveće površine voća su pod višnjom i šljivom u Zaječarskom okrugu, a u Borskom okrugu pod šljivom i jabukom. Rod voća je takođe bio umanjen zbog mrazeva i neuobičajeno visoke temperature. Rod višnje bio  je manji za oko 20 odsto, šljive za oko 60 odsto, jabuke i kruške od 20 do 40 odsto u zavisnosti od primene agrotehnike.  Iako vinova loza dobro podnosi sušu, dug period bez padavina je umanjio i rod grožđa za 30 odsto. S druge strane kvalitet zrna je bio dobar zbog zadovoljavajuće koncentracije šećera.  I pored svega, uzevši u obzir savremene trendove u razvoju tržišta poljoprivrednih proizvoda, postojanje prirodnih preduslova, postojanje hladnjača i prerađivačkih kapaciteta za preradu voća značajno se povećaju površine pod zasadima.

BLAGI PORAST OVČARSTVA

Od životinjskih vrsta, zastupljenih na pretežno usitnjenim gazdinstvima, najviše ima ovaca i koza, goveda – mlečno govedarstvo, dok se u oblasti svinjarske proizvodnje gazdinstva bave pre svega uzgojom krmača i proizvodnjom prasadi (tov svinja je samo za sopstvene potrebe). Region ima potencijal za razvoj ovčarstva i govedarstva, nedovoljno su iskorišćeni prirodni resursi (ishrana grla na paši).  Iz RPK Zaječarskog i Borskog okruga kažu da je u toku prošle godine evidentiran  blagi porast poljoprivrednih gazdinstava koji se bave ovčarstvom, a zahvaljujući subvencijama lokalnih samouprava. Problemi usitnjenih gazdinstava su pre svega zbog nedovoljne informisanosti o ekonomskoj isplativosti stočarske proizvodnje što dovodi u pitanje i rentabilnost domaćeg farmera.  Pokrenuta je inicijativa da se održavaju edukativni skupovi o boljoj isplativosti stočarske proizvodnje.

MANJE MEDA, ORGANSKA PROIZVODNJA U USPONU

Prema popisu poljoprivrede iz 2012,  područje Zaječarskog i Borskog upravnog okruga raspolaže sa 56.818  košnica pčela. 2017. godina je bila nepovoljna i za pčelare, prosečan prinos meda se kretao do 10 kilograma po košnici.

S obzirom da region ima potencijale za razvoj organske proizvodnje,a broj proizvođača koji kreću sa organskom proizvodnjom se povećava,  tokom 2017. su održavane radionice. U 2017 sertifikovani su  jabuka za industrijsku preradu, žitarice med.

Gajenje lekovitog bilja svedeno je na svega par desetina hektar , iako postoje svi uslovi za značajno povećanje ove delatnosti,  ali je zato sakupljanje lekovitog bilja dobro organizovano i  broj zainteresovanih berača stalno raste.

Na konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih u 2017.  aplicirale su sa svojim projektima i  zadruge sa područja Zaječarskog i Borskog upravnog okruga. Interesovanje za IPARD program takođe postoji.

DEFICIT U SPOLJNOTRGOVINSKOJ RAZMENI 4,1 MILIONA EVRA

Ukupna robna razmena agrara Zaječarskog i Borskog upravnog okruga sa svetom  2017. godine iznosila je  40.1 miliona evra, od čega se na izvoz odnosi 18 miliona evra, a na uvoz 22,1 miliona evra . Na području RPK Zaječar agrar je u 2017. godine  zabeležio spoljnotrgovinski  deficit  od  4,1 miliona evra. Najvažniji proizvodi agrarnog porekla u izvozu 2017. godine su pivo,  prerada i konzervisanje voća i povrća, med.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>