Najnovije vesti
Home / Vesti / ZA BOLJI ŽIVOT ROMA: Projekat ROMAKTED realizuje se u 11 lokalnih samouprava u Srbiji među kojima je i Zaječar
ZA BOLJI ŽIVOT ROMA: Projekat ROMAKTED realizuje se u 11 lokalnih samouprava u Srbiji među kojima je i Zaječar

ZA BOLJI ŽIVOT ROMA: Projekat ROMAKTED realizuje se u 11 lokalnih samouprava u Srbiji među kojima je i Zaječar

Potpredsednica Vlade Srbije i prdsednica Koordinacionog tima za praćenje sprovođenja Strategije Republike Srbije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja (2016-2025) Zorana Mihajlović otvorila je krajem maja meseca konferenciju na kojoj je predstavljen zajednički program Saveta Evrope i Evropske komisije ROMACTED – Promovisanje dobrog upravljanja i osnaživanja romske zajednice na lokalnom nivou. Nakon otvaranja konferencije potpisan je Protokol saradnje između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, 11 lokalnih samouprava – Zaječar, Kragujevac, Niš, Odžaci, Kostolac, Prokuplje, Smederevo, Subotica, Vranje, Vrnjačka Banja i Zvezdara i Saveta Evrope.

Romakted program usmeren je na izgradnju političke volje i održivih politika kroz angažovanje lokalnih vlasti u unapređenju demokratske javne uprave i osnaživanja romske zajednice. Mihajlović je ovom prilikom poručila da je veoma važno da ono što je do sada urađeno na nivou države, kao što je postavljanje određenih strategija i akcionih planova, da se realizuje na nivou lokalnih samouprava, te da je zadatak 11 lokalnih samouprava uključenih u ovaj program da pokažu i ostalim lokalnim samoupravama da je potrebno omogućiti Romima da mogu sami da se bore za svoja prava i interese. Ona je navela da je država uspostavila jasnu političku volju u prethodnom periodu da se bavi pitanjem Roma i kazala da su svi građani i građanke Srbije, te da svi treba da žive pristojno i održivo.

Država je u prethodnom periodu postavila određene okvire za inkluziju Roma, ne samo primenom zakona, već je opredelila i finansijska sredstva za to. Naravno, postoje stvari koje još nisu urađene pa će to biti obavljeno u narednom periodu uz pomoć Saveta Evrope. Projekat je veoma važan i zato što uključuje ne samo pripadnike romske zajednice, već i predstavnike 11 lokalnih samouprava sa kojima će sarađivati na sprovođenju pilot projekta. Pitanje socijalnog uključivanja Roma je od posebne važnosti za pristupanje Srbije EU, pa EU pomaže Srbiji po tom pitanju i finansijski, trenutno je 11,4 miliona evra namenjeno projektima inkluzije Roma, ali je  plan da se uloži još 20 miliona evra.

Romi u Zaječaru su se pokrenuli i postaju sve aktivniji. 2017. godinu obeležilo je nekoliko značajnih akcija, od kojih je najznačajnija bila participativna predstava pod nazivom „Usudi se, promeni se“, koja je realizovana sa Asocijacijom za seksualno i reproduktivno zdravlje Srbije. Ono što je najviše obradovalo Rome koji žive na teritoriji Grada Zaječara je to što je Udruženje dobilo svoje prostorije i kancelarije. I u ovoj godini realizovano je više aktivnosti, a najveću pažnju privukao je romski folkorni ansambl koji je učestvovao na više manifestacija.

Mijan Rašić, predsednik Društva Roma iz Zaječara ističe važnost projekta Romakted  koji će se realizovati u naredne dve i po godine i na području Grada Zaječara.

„Romakted projekat je jako dobar projekat u okviru koga će se dešavati dosta toga. On ima neke četiri faze, a dešavanja koja slede imaju za cilj  bolji život Roma. Mi smo u Zaječaru održali šest radionica o ovom projektu, čime ćemo se u okviru njega baviti. U tom smislu biće formirane i lokalne akcione grupe koje će se baviti na lokalu rešavanjem problema Roma, gde ćemo uključiti iz romske zajednice jedan broj ljudi. U ovom projektu su zastupljeni i mladi i po prvi put će moći da se čuje i njihov glas, kao i glas žena. Pokušaćemo zajedno sa lokalnom samoupravom da rešavamo nagomilane probleme Roma. Naši najveći problemi se uglavnom poklapaju sa većinskim stanovništvom, s tim što je to kod Roma izraženije, jer se vuku neki epiteti  iz davnina pa je zato i teže da se dokažu u domenu zapošljavanja, obrazovanja..Obrazovanje sada više nije toliki problem jer imamo pedagopške asistente, imamo afirmativne mere sa kojima naša romska zajednica može da lakše pristupi obrazovanju. Najveći problemi tiču se zapošljavanja i stanovanja, jer je stopa zapošljenosti kod Roma na najnižim granama i slično je i kod stanovanja. Na tome ćemo u narednom periodu najviše i raditi“,kaže Rašić.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>