Najnovije vesti
Home / Društvo / Vodovod ostao BEZ SAGLASNOSTI na Program poslovanja za 2018. ZBOG PREDVIĐENOG POVEĆANJA CENE ZARADE
Vodovod ostao BEZ SAGLASNOSTI na Program poslovanja za 2018. ZBOG PREDVIĐENOG POVEĆANJA CENE ZARADE

Vodovod ostao BEZ SAGLASNOSTI na Program poslovanja za 2018. ZBOG PREDVIĐENOG POVEĆANJA CENE ZARADE

Gradski većnici u Zaječaru na juče održanoj sednici nisu dali saglasnost na Program poslovanja Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod“ Zaječar za 2018. godinu. Za gradonačelnika i članove gradskog veća, sporna je bila cena rada u ovom preduzeću, koja od 1. janura 2018. godine treba da iznosi 143 dinara po satu.

U obrazloženju zaječarskog Vodovoda, navodi se da su zarade planirane u skladu sa preporukom Vlade o zadržavanju zarade na postojećem nivou i u skladu sa Zakonom o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava.

Međutim, prema planu koje je to preduzeće dostavilo, cena rada zaposlenih iznosila bi od 1. januara 2018. godine 143 dinara po satu, s tim što je planom predviđeno i zaposlenje novih pet radnika,  što je prema mišljenju gradonačelnika Zaječara Boška Ničića i većnika, nedopustivo. Ničić je obrazlažući ovu tačku dnevnog reda naveo, da građani Zaječara neće da plaćaju skuplju cenu vode od 1. januara naredne godine, da bi zaposleni u Vodovodu imali velike plate i zapošljavali nove radnike.

„Niko sem vas nije planirao tu cenu rada. Vi inače imate najveću cenu rada u odnosu na sva ostala preduzeća, rečeno vam je da svedete na nivo ovog grada i da ne povećavamo cenu vode, da bi ste vi primali najveće plate u gradu. Ja za ovo neću da glasam. Dobro znate peporuku Evropske unije, KVS banke koja finansira, da broj zaposlenih smanjite, vi u ovom planu pišete da ćete pet radnika da zaposlite. Vi već imate višak zaposlenih u odnosu na standarde koje propisuje Evropska unija, koje traže od nas oni  koji treba da nam dodele sredstva“, rekao je NIčić i dodao:

„Rekao sam to direktoru, a to što on tera svoju priču, i vi  i vaši sindikati, to je vaš problem. Osnivač vodi politiku, to nije vaša privatna firma, već firma građana Zaječara, u čije ime smo vam mi odobrili pre mesec dana povećanje cene vode, kako bi se ulagalo u ono što je neophodno, to su cevovodi, proširenje mreže…, a ne da bi vi dizali plate, i da bi zapošljavali nove radnike“.

U obrazloženju Vodovoda se naime konstatuje da je na snazi zabrana zapošljavanja, ali i dodaje da ukoliko bude bilo mogućnosti postoji potreba za zapošljavanjem pet radnika.

„Ja lično za ovo neću da glasam. Sve dok to ne budete izmenili, neće vam se usvojiti planovi rada, pa vi vidite šta ćete da radite. Vi terajte svoju priču, a mi kao osnivači ćemo po Zakonu, pa ćemo da vidimo ko će da istera na kraju. Ja vam preporučujem da počnete da se ponašate u skladu sa zahtevima osnivača a ne sa vašim sindikalnim razmišljanjima i razmišljanjima onih koji vode ovu firmu, a vi radite kako hoćete“, zaključuje Ničić.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>