Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Voda na gradskom bazenu u Zaječaru ispravna i bezbedna za kupače -Kontrola ispravnosti za sada se ne radi na ostalim kupalištima!
Voda na gradskom bazenu u Zaječaru ispravna i bezbedna za kupače -Kontrola ispravnosti za sada se ne radi na ostalim kupalištima!

Voda na gradskom bazenu u Zaječaru ispravna i bezbedna za kupače -Kontrola ispravnosti za sada se ne radi na ostalim kupalištima!

Voda na bazenu u Zaječaru, koju kontroliše Zavod za javno zdravlje Timok, mikrobiološki je ispravna i bezbedna za kupače.

Prema rečima Dr Dijane Miljković, specijaliste higijene, prošlog petka, pre otvaranja zaječarskog bazena, urađeno je prvo uzorkovanje vode iz velikog bazena koja po fizičko-hemisjkim i mikrobiološkim parametrima odgovara novom Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti bazenskih voda.

„Svakog četvrtka, dok traje sezona, vršićemo uzorkovanje vode na zaječarskom bazenu, za početak iz velikog bazena a kasnije iz malog. Mi vršimo uzorkovanje vode na bazenima kako Zaječarskog, tako i Borskog okruga i do sada nismo imali nikakvih problema što se tiče uzorkovanje vode“, istakla je Dr Miljković i dodala:

„Ispitivanje površinskih voda na teritoriji Zaječara, prošle i ove godine nije rađeno ali se nadamo da ćemo obnoviti saradnju sa gradom, s obzirom na to da se neka mesta na Timoku već dovode u prvobitno stanje, postaju plaže, a mislim na plažu na Crnom Timoku, Rgotsko jezero, Sovinac, Vanjin jaz, Gamzigradska banja, kao i na Belom Timoku, na plaži kod Vratarnice. Za sada nemamo tu vrstu kontrole, ali se nadamo da ćemo to uskoro biti dogovoreno“, precizirala je Dr Dijana Miljković.

U Zavodu za Javno zdravlje Timok napominju da se od aprila meseca primenjuje novi Pravilnik o zdravstvenoj ispravnosti bazenskih voda. Njime je, između ostalog, predviđeno da rezidualni hlor, koji ostaje u vodi za kupanje, bude čak do 1 miligrama, što je nešto veća vrednost nego u vodi za piće, a isto tako će se, prema ovom pravilniku, u bakteriološkom smislu, ispitivati 4 bakterije koje su specifične za bazenske vode.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>