Najnovije vesti
Home / Vesti / VLAŠKI OBIČAJI KOJI NE IZUMIRU -Igranka u spomen na najbliže srodnike održana u Šipikovu
VLAŠKI OBIČAJI KOJI NE IZUMIRU -Igranka u spomen na najbliže srodnike održana u Šipikovu
Foto: Tri generacije - Jovica, Darinka i Marijana

VLAŠKI OBIČAJI KOJI NE IZUMIRU -Igranka u spomen na najbliže srodnike održana u Šipikovu

Kolo za pokojnika je viševekovni običaj koji se neguje kod Vlaha, a daje se u spomen na najbliže srodnike.

Kako je rekla Jovica Simić, domaćica igranke koja je održana u selu Šipikovo, ovakvo obeležje se organizuje tek kada prodje nekoliko godina od upokojenja, ne postoji odredjeni datum već ko kada ima finansijskih mogućnosti.

„Mi na igranku lično zovemo samo najbližu rodbinu, a naravno, igranka je otvorena za sve ljude i svi su dobrodošli. Ne postoji neko opšte pravilo kada se ona pravi, obično treba da prođe barem tri do četiri godine“, kaže Jovica, koja je svoj godišnji odmor iskoristila da dodje iz Beča i da organizuje igranku u čast sećanja na oca Filipa, dedu Aleksandra  i babu Cvetu.

Dvočasovno kolo posvećeno pokojnicima, predvodila je Jovičina ćerka Marijana Simić, koja u Austriji radi kao vaspitačica. Iako od malih nogu živi u Beču, srpski i vlaški jezik odlično govori. Kako kaže, voli da dodje u Srbiju uvek kada joj se ukaže prilika.

Na igranci svi gosti su bili usluženi slatkišima, voćem, pićem, mekicama i kokicama, a muzičari i oni koji su igrali u kolu bili su posebno darivani odevnim komadima i slatkišima.

Darinka Čurčević, Jovičina majka, kaže da su nekada igranke bile izuzetno skromne.

„Sećam se, kada sam ja bila dete, tada su se na štapić ubadali kolači, voće i kokice i time su se darivali gosti. Ovaj običaj bogatijeg gošćenja, naši Vlasi su preuzeli od Vlaha iz Krajine koji su oduvek finansijski bolje stajali od nas“, objasnila je Darinka.

Kada se angažuju muzičari, snimatelji, mekičari, plati sveštenik i obezbede darovi, ova igranka može da košta i preko 1000 evra, a mogu je priuštiti samo oni koji rade u inostranstvu.

Bilo kako bilo, dok se Srbi dele na ćirilične i latinične, Vlasi ponosno neguju svoje običaje, i ne odriču se svog jezika na kojoj god strani sveta se nalazili.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>