Najnovije vesti
Home / Vesti / U ovoj godini više novca iz budžeta Srbije za razvoj malih i srednjih preduzeća
U ovoj godini više novca iz budžeta Srbije za razvoj malih i srednjih preduzeća

U ovoj godini više novca iz budžeta Srbije za razvoj malih i srednjih preduzeća

U Zaječaru je juče održana sednica Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore Zaječarskog i Borskog okruga, na kojoj su  predstavljene novine u programima i pozivima Fonda za razvoj i Razvojne agencije Srbije. Kako je rečeno na sednici, za razvoj malih i srednjih preduzeća, Ministarstvo privrede Republike Srbije je u ovoj godini iz budžeta izdvojilo 1,7 milijardi dinara, što predstavlja najviši iznos sredstava do sada koji je izdvojen za realizaciju programa u oblasti privrede.   

„Minstarstvo je nastavilo politiku dosadašnjeg razvoja preduzetništva i konkurentnosti u Republici Srbiji, i u tom smislu donelo je nekoliko programa finansijske podrške malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima. To su: program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju, program podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte i program podrške malim preduzećima za nabavku opreme. Ove programe Ministarstvo sprovodi već nekoliko godina unazad, ali bih naglasila da je u 2019. godini iz budžeta do sada izdvojeno najviše bespovratnih sredstava, u iznosu od 1, 7 milijardi dinara za sprovođenje ovih programa, usled velikog interesovanja privrednika. Ovi programi predstavljaju kombinaciju bespovratnih sredstava iz budžeta Republike Srbije i povoljnih kredita Fonda za razvoj i poslovnih banaka, sa napomenom da su ove godine kamatne stope na kredite koje odobrava Fond za razvoj kroz naše programe, smanjene, u odnosu na prethodne godine i one iznose 1% na godišnjem novu uz garanciju banke, i 2% na godišnjem nivou uz ostala sredstva obezbeđenja. Pored ove olakšice, od ove godine za privrednike su olakšani i uslovi konkurisanja, tako da privrednici ove godine treba da dostave manje dokumentacije nego prethodnih godina. Privrednicima se kroz programe za početnike u poslovanju, i kroz program podsticanja preduzetništva kroz projekte koje pripadaju jedinicama lokalne samouprave, koje su razvrstane u četvrtu grupu razvijenosti, odobrava i veći procenat besplatnih sredstava od traženih sredstava“, istakla je Aleksandra Vučetić, rukovodilac grupe u Sektoru za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u Ministarstvu privrede.

Prema rečima Dejana Tošića, direktora  PKS – RPK u Zaječaru, do sada je mali broj zaječarskih preduzetnika, ali i preduzetnika iz Timočke krajine, koristilo sredstva iz budžeta Republike Srbije.

„Mislim da nismo bili dovoljno informisani, da nismo imali dovoljno znanja i volje za dobijanje takvih sredstava. Dokaz tome je da je najmanje sredstava dobijeno u našem kraju. Moramo da se potrudimo u saradnji sa lokalnim samoupravima da zajedno damo svoj maksimum, da našim ljudima pokažemo najbolji mogući način da oni dobiju sredstva jer je njihovo mišljenje u startu da oni to ne mogu dobiti, i ukoliko oni imaju takvu viziju, u startu dižu ruke od toga“, istakao je Tošić.

Na sednici je bilo reči i o privrednim kretanjima na teritoriji Regionalne privredne komore Zaječarskog i Borskog upravnog okruga u prošloj godini, predstavljen je Izveštaj o radu Komore za prošlu godinu, ali i promovisano nacionalno takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>