Najnovije vesti
Home / Boljevac / Neprocenjiv doživljaj: Vidovdanski noćni uspon na Rtanj
Neprocenjiv doživljaj: Vidovdanski noćni uspon na Rtanj
foto: Zeta

Neprocenjiv doživljaj: Vidovdanski noćni uspon na Rtanj

Vidovdanski noćni uspon na Rtanj, 17. po redu, biće organizovan i ove godine, u noći između 29. i 30. juna, u organizaciji Planinarskog kluba „Šiljak“. Ukupna dužina staze je 14,2 kilometra. Kako je programom akcije predviđeno, kreće se iz naselja Rtanj stazom sa južne strane, a nakon 4 sata laganog hoda, planiran je izlazak na vrh Šiljak. 

Planina Rtanj je pravo mesto za sve koji vole izazov. Čudesni Rtanj je najmisterioznije mesto u Evropi i najveća svetska piramida za koju mnogi kažu da nije dovoljno istražena.

Poseban izazov predstavlja noćni uspon na vrh Rtnja, Šiljak (1.560m) i pogled na prelepi zvezdani svod, koji na ovoj planinini u vedrim noćima izgleda fascinantno. Neprocenjiv doživljaj je i posmatranje izlaska sunca u zoru sa vrha.
Posle svitanja sa vrha se vide Boljevac, Bor, Sokobanja, Kopaonik, Jastrebac, Stara planina, Kučajske planine, a kada je vedro u ranim jutarnjim satima mogu se videti vrh Avale i Kalemegdan.

Kako je programom predviđeno, upoznavanje i druženje sa učesnicima manifestacije planirano je za
23:30, otvaranje akcije je petnaest minuta posle ponoći, a pola sata kasnije planiran je polazak na uspon južnom stranom.
Izlazak na vrh i posmatranje izlaska sunca planirani su za 04.30. Vreme predviđeno za boravak na vrhu planine je od 05.00 do 06.30.

Rtanj je planina koja se nalazi u istočnoj Srbiji, nadomak Boljevca, pripada Karpatskim planinama i sastoji se od krečnjačkog grebena i izrazite krečnjačke kupe na istoku. Svakako najprepoznatljiviji deo je piramida na kojoj se i nalazi najviši vrh Šiljak.
Prema geografu Jovanu Cvijiću, Rtanj je jedna od najlepših planina u Srbiji, a opsednut vrhom Šiljak Đura Jakšić je napisao početne stihove pesme Otadžbina „I ovaj kamen zemlje Srbije, što preteć Suncu dere kroz oblak…“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>