Najnovije vesti
Home / Vesti / VELIKO OBELEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA MLADIH 12. AVGUSTA U ZAJEČARU -BOGAT I RAZNOVRSTAN PROGRAM
VELIKO OBELEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA MLADIH 12. AVGUSTA U ZAJEČARU -BOGAT I RAZNOVRSTAN PROGRAM

VELIKO OBELEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA MLADIH 12. AVGUSTA U ZAJEČARU -BOGAT I RAZNOVRSTAN PROGRAM

Crveni krst Zaječar u saradnji sa Kancelarijom za mlade Grada Zaječara, Sportskim savezom, udruženjima Društvo Roma, „Art and soul“ , Kreativnom radionicom MOMS, Udruženjem obolelih od cerebralne i dečije paralize, Timočkim omladinskim centrom, i Izviđačkim odredom Đorđe Simeonović,  obeležiće u ponedeljak, 12.avgusta, Međunarodni dan mladih. Ove godine tema je ulaganje u obrazovanje mladih, po preporuci Ministarstva omladine i sporta. Tim povodom juče je na zaječarskoj Popovoj paži održana i konferencija za novinare na kojoj je predstavljen program. Konferenciji su prisustvovali predstavnici Gradske uprave Zaječara, raznih udruženja, organizacija, kao i većnik Vujadin Milošević zadužen za kulturu.

-Zaječar će Svetski dan mladih obeležiti na prelepom prostoru Popove plaže. Organizaciji se priključio veliki broj naših saradnika, volontera i drugih. Biće dosta zanimljivih sadržaja, veliki broj radionica i sportskih igara gde će mladi moći da se upoznaju sa svim onim što ovaj grad ima da im ponudi, počev od obrazovanja, pa će pored ostalih biti prisutni i predstavnici škola i Fakuteta za menadžment, rekao je Vladan Marković, sekretar Crvenog krsta Zaječar.

Kako je najavljeno u okviru manifestacije se očekuje oko stotinak učesnika. Marković se ovom prilikom zahvalio Gradskoj upravi i Kancelariji za mlade ali i ostalim učesnicima i pozvao sve mlade Zaječarce da im se pridruže u ponedeljak.

-Galerija će da izađe sa svojim predavačima i radionicama  koje ima, a to je dramski studio, škola gitare, škola crtanja, radionica o zdravlju i drugi razni sadržaji koji se nude mladima. Predstavićemo ono što mogu da dođu i vide kod nas. Potrudićemo se da im približimo sve te sadržaje, da ih podržimo da iskoriste sve svoje kreativne potencijale, kazala je Jelena Rajić ispred Art Soul galerije iz Zaječara.

-Odazvali smo se pozivu Crvenog krsta da pomognemo organizaciji jedne ovakve manifestacije. Sportskom savezu Grada Zaječara interes mladih bio je i uvek će biti na prvom mestu. Nadamo se da će se što više klubova uključiti. Biće prezentacija, pokaznih vežbi klubova i još mnogo toga. Pozvao bi sve da dođu i podrže jednu ovakvu akciju, rekao je Nikola Pavlović iz Sportskog saveza Grada Zaječara.

-Nama je cilj da uključimo i decu sa invaliditetom i da na taj način pokažemo našim sugrađanima da i ta deca postoje. Naša deca neće biti izolovana od ostale i neće imati neku posebnu aktivnost nego će u skladu sa svojim sklonostima, sposobnostima i željama da učestvuju u radionicama koje će biti organizovane. Upravo je to i cilj, da promovišemo inkluziju  i skrenemo pažnju na to da i takvi mladi postoje, dodao je Ivan Simić, sekretar Društva obolelih od dečije paralize

-Mi ćemo na ovoj manifestaciji učestvovati sa strip radionicom, sa idejom da prikažemo strip kao jedan od vizuelnih medija sa kojim može puno toga da se kaže. Očekujemo veliki broj učesnika. Biće tu naši strip autori koji će sa mladima proći kroz priču o nastajanju stripa, od ideje, preko scenarija i na kraju same izrade strip table i poruke koja treba da se prenese, kazao je Duško Perišić, ispred Udruženja  obolelih od multiple skleroze iz Zaječara.

-Zaječarski izviđači će predstaviti deo svog programa, koliko to može u par predviđenih sati. Podići ćemo jedan mini tabor sa nekoliko šatora, a onda će naši članovi da pokažu ono što znaju iz orijentacije, gađanja lukom i strelom, vezivanja čvorova i njihovoj praktičnoj primeni, signalizaciji, prenosu poruka na daljinu pomoću signalnih zastavica i nešto od prve pomoći, rekao je ovom prilikom Predrag Nicić, starešina Odreda izviđača ,,Đorđe Simeonović’’.

-Obzirom na to da je ove godine tema obrazovanje mi smo organizovali dolazak predstavnika škola i Fakulteta za menadžment koji će postaviti svoje štandove. Oni će predstaviti svoje programe, kako osnovne tako i programe prekvalifikacije. Ono što je još važnije, škole će delegirati neke od uspešnih učenika kako bi mladima pokazali zbog čega je obrazovanje važno. Takođe, Kancelarija za mlade imaće svoju radionicu za pisanje projekata pa pozivamo sve one koji su zainteresovani da dođu i vide kako nastaje jedan projekat i šta to znači, kazala je Mia Vukić Vitomirović iz Kancelarije za mlade u Gradskoj upravi Zaječara.

-Meni je jako drago što je veliki broj udruženja iz Zaječara uzelo učešće u ovom obeležavanju Dana mladih. Zna se da Timočki omladinski centar svoj fokus baca isključivo na mlade, a programe koje radi isključivo su vezani za mlade. Zato ćemo i tog dana raditi na predstavljanju naša tri programa – Mladi u riziku, Pomak i Klikni zeleno, koji su vezani za različite teme ali u fokusu imaju mlade. Pitali smo mlade šta žele i kako žele da se predstavljaju, šta je ono što ih konkretno zanima. Drago mi je što ćemo svi dati dobar doprinos ovom obeležavanju, mladima i obrazovanju, rekao je Darko Nikolić, iz Timočkog omladinskog centra

-Naše društvo predstaviće program i projekte na kojima radi. Poseban akcenat biće dat našoj folklornoj sekciji koja  niže velike uspehe  za samo godinu i po dana rada. Oni će kroz neke male segmente pokazati romsku kulturu i tradiciju, istakao je David Georgijev iz Društva Roma Zaječar

Manifestacija, koju će otvoriti pomoćnik gradonačelnika Milan Stanković, biće održana na Popovoj plaži, u terminu od 18 do 20 sati. Kako je predviđeno programom, Crveni krst Zaječar, kao i svi partneri, imaće svoje punktove, gde će se organizovati prezentacije i radionice za mlade.

Međunarodni dan mladih je prvi put obeležen 2000. godine i svake godine ima drugu tematiku. Svrha obeležavanja je skretanje pažnje na probleme, kulturna i pravna pitanja omladine, učenika, studenata, ali i skretanje pažnje na mlade ljude kao sposobne, samostalne i ravnopravne članove zajednice i podizanje nivoa globalne svesti o njihovim problemima i potrebama.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>