Najnovije vesti
Home / Društvo / VELIKI PROJEKTI – VELIKE I DILEME: TRAŽI SE REŠENJE ZA DRUGAČIJI I JEFTINIJI SISTEM GREJANJA
VELIKI PROJEKTI – VELIKE I DILEME: TRAŽI SE REŠENJE ZA DRUGAČIJI I JEFTINIJI SISTEM GREJANJA

VELIKI PROJEKTI – VELIKE I DILEME: TRAŽI SE REŠENJE ZA DRUGAČIJI I JEFTINIJI SISTEM GREJANJA

PO STANDARDIMA EU OD 2022. GODINE GREJANJE NA UGALJ I MAZUT ĆE BITI ZABRANJENO

Zaječar je od čađi u zimskom periodu jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji. To pokazuju i merenja koja svake godine vrši Zavod za javno zdravlje „Timok“. Izvor zagađenja su gradske toplane, iako se samo 18 odsto građana greje putem daljinskog grejanja, a najviše individualna kućna ložišta. Merenja godinama unazad pokazuju da su povećane vrednosti čađi najizraženije u decembru i januaru mesecu. Uvećanje aerozagađenja zavisi i od vremenskih prilika, od pada atmosferskog pritiska i vlažnosti vazduha, s obzirom na to da se Zaječar nalazi u kotlini i da nema jakog strujanja vetra. Na nedavno održanoj sednici Skupštine grada Zaječara vođena je konstruktivna rasprava o ovoj temi između odbornika pozicije i opozicije, a gradonačelnik Boško Ničić je istakao da kompletan sistem grejanja mora da se promeni, ali da grad za to nema para.

-Treba krenuti na alternativne izvore i to nije stvar naše odluke nego nekih pravila i propisa. 2022. godine, po standardima i protokolima Evropske unije, grejanje na ugalj i na mazut će biti zabranjeno. To postaje onda veliki problem. Zato i širenje mreže na ovakav sistem daljinskog grejanja ne dolazi u obzir. I šta nam ovakav način grejanja donosi tokom zime? Mi u zimskom periodu spadamo u izuzetno zagađene gradove u Srbiji. Imamo četiri toplane na mazut pa i filtere da stavimo to nije baš energent koji je povoljan. A da ne pričam o tome da nam je skoro svaka kuća jedna mala kotlarnica. I onda imamo izuzetno zagađenje u gradu koji je prelep i nalazi se u kotlini. Mi stalno merimo zagađenost, ali šta nam znači to što utvrđujemo da je zagađen. Znači nam da menjamo, a da bi menjali moramo da imamo novac, da pripremimo projekat, da konkurišemo sa njim, istakao je gradonačelnik Ničić.

BROJNE IDEJE ZA KORIŠĆENJE ENERGENATA

Ideja je da se pređe na sečku, ali se po rečima gradonačelnika, mnogi po tom pitanju ismevaju.

-Nabavljamo mašine za Javno komunalno preduzeće Timok održavanje upravo zbog toga da se više ne baca ono što se seče pored puteva, da to polako počinjemo da pretvaramo u energent, u sečku. Moraćemo polako da uvodimo nove tehnologije i da krenemo da napravimo jedan drugačiji i jeftiniji sistem grejanja. Moraćemo da pronalazimo načine da, ako treba stimulišemo i subvencionišemo alternativne načine obezbeđivanja grejanja domaćinstvima, za one koji pređu na alternativne načine i ne zagađuju, da mi učestvujemo u tome kao lokalna zajednica, jer se svi trujemo. Nebitno je jesmo li opozicija ili vlast jer svi živimo u ovom gradu i treba zajedno da pronalazimo dobre investitore, dobre fondove iz kojih možemo da povučemo novac za tako nešto. Ovo je pitanje za narednih 50 godina kako će se u budućnosti grejati ovaj grad, rekao je Ničić.

Opozicioni odbornik Miloš Stojadinović smatra da se po pitanju grejanja mora smisliti neka strategija.

-Ako se po pravilima Evropske unije zabrani grejanje na mazut i ugalj svi ćemo biti u problemu. U Švedskoj su se pojavili neki sistemi koji koriste energiju iz organskog otpada i pretvaraju u bio masu i na to se neki gradovi veličine Zaječara i greju. Znači, mi samo moramo da nađemo strategiju i da nekako dođemo do evropskih fondova. Inače, u problemu smo za četiri godine i sa toplanom i sa domaćinstvima, jer sve zahteva ulaganja, kazao je Stojadinović.

Gradonačelnik Ničić je istakao da u Srbiji neće striktno biti baš zabranjeno grejanje na mazut i ugalj od 2022. godine, ali da će to biti sugerisano stalno.

-Ja sam za to da se grejemo na otpad. Ako raspišemo konačno međunarodni tender za sedam opština Timočke krajine za regionalnu deponiju Halovo možemo da dođemo do rešenja. Svi se uglavnom baziraju na tome da se što veći deo otpada iskoristi upravo za proizvodnju energije. Ja bi voleo da se napravi postrojenje za preradu opasnog otpada, jer je on opasan dok se ne preradi a posle je to energent. Zalažem se i za to da mi ovde napravimo centar za preradu animalnog otpada. Od otpada od uginulih životinja, kada se preradi, dobija se ulje koje se kasnije može koristiti i kao energent. A sada nam je to veliki problem, odlaganje otpada od uginulih životinja. To jeste jedna od alternativa. Takođe, Zaječar leži na toplotnim izvorima. Sada se vrše ispitivanja pa ćemo znati na kojim dubinama se nalaze toplotni izvori i može li ih Zaječar iskoristiti za toplotne pumpe, a ne da svako pravi svoju. Možemo ih postaviti za čitave kvartove i naselja na koje će se priključiti građani bez mnogo prekopavanja. I to rade gradovi u Evropi, koriste više kombinacija ako jedna ne može da zadovolji potrebe. I mi radimo na tome da se za četiri do pet godina izmeni čitav ovaj sistem, istakao je Ničić.

Po rečima opozicionog odbornika Nenada Ristovića pozicija i opozicija po ovom pitanju razmišljaju na sličan način kako bi se došlo do zajedničkog rešenja.

-Svakog Zaječarca brine to kako će preživeti zimu i kako će se grejati i to je naš zajednički problem. Mi moramo da krenemo da napravimo jedan sistem i javne debate, a nosilac svega treba da bude Toplana i to treba da bude jedno preduzeće. Partnerstvo nam nije donelo dobro i ne smemo da zaboravimo kroz šta smo sve prošli. Moramo krenuti u jednu debatu, napraviti projekat i konkurisati. Moramo naći modus. Imam dobru nameru da u ovome svi zajedno učestvujemo i da izađemo iz problema, sukobićemo verovatno mišljenja ali je naša želja kao opozicije da nađemo rešenje za ovaj problem, rekao je Ristović.

Traži se rešenje i za grejanje škola već dok se radi njihova rekonstrukcija kako bi bile priključene na neki od novih alternativnih vidova energije.

Problema će tek biti jer mnoge stambene zgrade nisu projektovane tako da u stanovima može da se loži, a mnogi dimnjaci se koriste za aspiratore. I grejanje na struju ugrožava bezbednost žitelja u stambenim objektima jer su instalacije stare i to ne mogu da podnesu. U narednom periodu tražiće se adekvatno rešenje za korišćenje energenata jer će morati da se pređe na druge sisteme pa opozicija predaže da se organizuju debate po tom pitanju.

LOŠ KVALITET VAZDUHA

Oko 6.000 ljudi u Srbiji godišnje umre od komplikacija izazvanih zagađenjem vazduha, a da bi se taj broj smanjio i poboljšao kvalitet vazduha u našoj zemlji Ministarstvo za zaštitu životne sredine formiralo je ovih dana Radnu grupu za smanjenje aerozagadnjenja. Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan kazao je da kvalitet vazduha u Srbiji, posebno u urbanim sredinama, nije na zadovoljavajućem nivou i da treba preduzeti čitav niz mera da se to stanje promeni što će, kaže, biti zadatak Radne grupe.

VIŠA CENA DALJINSKOG GREJANJA ZA OKO ČETIRI ODSTO

Od ove  sezone Zaječarci će plaćati višu cenu za centralno grejanje. Ovu odluku usvojili su nedavno odbornici Skupštine Grada Zaječara, a na predlog Javno komunalno stambenog preduzeća. U narednom periodu računi će biti veći za oko četiri odsto, pa će umesto 5,37 dinara po kilovat času cena sada biti 5,58 dinara. Ovaj sistem grejanja koristi oko 18 odsto građana. Direktor JKSP Zaječar Ivan Žikić kaže da je ovo povećanje neznatno imajući u vidu da je cena mazuta na tržištu do sad povećana za oko 60 odsto. Gradonačelnik Zaječara  i dalje ostaje pri svom mišljenju od ranije da je i ovo povećanje daleko ispod realne cene. O ovoj temi se i najviše komentarisalo na poslednjoj održanoj sednici Skupštine Grada Zaječara.

 

One comment

  1. Pamtimo kako je Ničić isekao toplanu u Avnoju pa prodao je na kilo pa čuvena toplana u Grljanu tj. termoelektrana a ostale „*****“ sa partnerima iz Mađarske ili odakle beše?! jel se seća neko?
    A cena koju plaćamo jedna od najviših u Srbiji
    Naravno zahvaljujući

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>