Najnovije vesti
Home / Kultura / Večeras „evergreen veče“ u Radul begovom konaku u Zaječaru
Večeras „evergreen veče“ u Radul begovom konaku u Zaječaru

Večeras „evergreen veče“ u Radul begovom konaku u Zaječaru

U okviru obeležavanja 15 godina od osnivanja Slovenačke kulturne zajednice „Ivan Cankar“ u Radul begovom konaku u Zaječaru večeras će biti organizovano veče „evergreen“ muzike. Prema rečima organizatora, svi koji dođu, uživaće u svetskoj muzici ali i muzici koja je bila zastupljena do raspada Jugoslavije. 

Ovog meseca se navršava 15 godina od osnivanja Slovenačke kulturne zajednice „Ivan Cankar“. Tim povodom, u Radul begovo konaku u Zaječaru biće organizovano veče „evergreen“ muzike a prema rečima predsednik Saveza Kulturnih Zajednica Srbije, magistra Miroslava Piljušića, svi koji večeras posete zaječarski konak, imaće priliku da uživaju u muzici koja je i za „oko i za uho“.

„Večeras organizujemo jedno lepo veče, tačnije prvo veče „evergreen“ muzike, muzike koja je bila zastupljena do raspada Jugoslavije. Biće tu svetske muzike, malo jugoslovenske, sa hrvatskog govornog područja i slovenačke. Slušaćemo muziku i uživo, dakle i za „oko i za uho“. Nastupiće Moša, glavni „zlatni prst“, zatim Adrijana, devojka za gitarom, Slaviša, ulični romantičar, mi Zaječarci ga znamo sa skvera, tu je i naša Magdalena, naša klaviriskinja koja nas uvek prati na takvim događajima. Tu je i profesor Steva Jovanović, pesnik, režiser…“, istakao je Piljušić gostujući na Magnum radiju.

Slovenačka kulturna zajednica „Ivan Cankar“ ima svoj program. Prema Piljušićevim rečima, taj program podrazumeva organizovanje događaja skoro svakog meseca, bilo da je to književno veče, poetsko veče ili neko predavanje.

„To je na godišnjem nivou veliki broj događaja i ja ne znam da li neka druga organizacija ima tako bogat program a da ne dobija dinar ni od kuda. Mi držimo i kurs slovenačkog jezika već 13 godina. Počeli smo sredinom septembra, jednom nedeljno po dva časa da držimo u Osnovoj školi „Desanka Maksimović“, e a tako će biti i na dalje“, rekao je Piljušić.

U decembu će, članovi Slovenačke kulturne zajednice „Ivan Cankar“, organizovati likovnu izložbu slovenačke razglednice.

„Imamo dosta tih skupljenih  razglednica a gledaćemo da budu što starije, pa ćemo nešto da kopiramo, uveličavamo a biće tu i po neki tekst o određenoj lokaciji“, istakao je Piljušić.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>