Najnovije vesti
Home / Kultura / VEČE SEVDAHA 17. JULA NA POPOVOJ PLAŽI U ZAJEČARU
VEČE SEVDAHA 17. JULA NA POPOVOJ PLAŽI U ZAJEČARU

VEČE SEVDAHA 17. JULA NA POPOVOJ PLAŽI U ZAJEČARU

Na Popovoj plaži u Zaječaru, u utorak, 17. jula biće priređeno Veče sevdaha. Ljubitelji narodne muzike imaće priliku da uživaju u nastupu: Borisa Stanojevića, finaliste muzičkog šou programa „Nikad nije kasno“, Milana Caba Kostadinovića, Veljka Milovanovića iz Negotina, Zaječarca Obrena Nikolića, orkestra Mileta Kostadinovića iz Niša i orkestra Bobana Miloševića – Vaške.  

U okviru kulturnog leta, na Popovoj plaži u Zaječaru, u utorak, 17. jula, biće priređeno Veče sevdaha za sve ljubitelje narodne muzike. Prema rečima organizatora ovo je „zagrevanje“ za Festival narodne muzike, koji je u planu da bude organizovan naredne godine u gradu na Timoku. Rukovodstvo zaječarskog pozorišta uspostavilo je saradnju sa Zaječarcem Brankom Grujićem, koji već 20 godina, zajedno sa svojim sinom, živi, radi i stvara na polju umetnosti u svom studiju u  Americi.

„Ja sam rođeni Zaječarac, već 20 godina živim u Americi i bavim se muzikom. Odavde sam krenuo kao roker, ali kasnije zavoleo i narodnjake. Zadnjih 10 godina nisam dolazio ovde ali za ovo vreme koje sada provodim ovde pred penziju, želim da dam neki trag sebe u ovom gradu jer Zaječar najviše volim što je i normalno, kao i svi moji Zaječarci. Moja ideja je, pošto u Americi imam svoj studio, da ovde napravimo Veče sevdaha, ali i i Festival narodne muzike. Zašto bi Zaječarce terali na silu da budu rokeri, kad 50% ima narodnjaka. U Srbiji fale festivali narodne muzike, ali prave narodne muzike, ne folka.  Naša ideja je da počnemo od manifestacije „Veče sevdaha“, da to napravimo od naših ljudi iz Timočke krajine, koja je vrlo bogata mladim a i onim zaboravljenim pevačima i kompozitorima. Ideja je da naredne godine napravimo i Festival kompozitorske lepe narodne muzike“, rekao je Branko Gujić i dodao:

„Moj sin se bavi umetnošću u Čikagu i Los Anđelesu i njegova ideja je da prvi svoj dugometražni film napravi u Zaječaru. Ideja je da to bude „emigrantski“ film koji kreće iz Zaječara, jedna trećina se održava ovde, a dve trećine u Amereci. On dolazi 25. jula i postoji ideja da se tada napravi dugometražni film o Gitarijadi. On je nešto radio o Zlatnim prstima, pa je došla ideja i da se napravi jedan dokumentarni dukometražni film o Gitarijadi ali o tome ćemo nešto više kad on dođe“.

Prema rečima Vladimira Đuričića, v.d. direktora Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine „Zoran Radmilović“, veliko je zadovoljstvo što je jedna ovakva saradnja uspostavljena i što će ljubitelji narodne muzike imati priliku da uživaju u jednoj ovakvoj manifestaciji.

„Grujić će zajedno sa nama organizovati Veče sevdaha, a nas posebno raduje saradnja sa studijom Grujić, i ono što je veoma važno, je to da, je koncert besplatan. Manifestacija grad neće koštati ništa, osim truda gospodina Grujića i njegovih gostiju, i našeg truda a tiču se tehnučke podrške. Uskoro će biti i jedna rokerska manifestacija koju ćemo objaviti na vreme“, rekao je Đuričić.

Početak koncerta zakazan je za 21.00 čas.

Organizator je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ i MG Studio, a pokrovitelj je Grad Zaječar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>