Najnovije vesti
Home / Vesti / Vanredna situacija u Zaječaru: STIŽU VOJSKA I DODATNA MEHANIZACIJA, NIČIĆ: NIJEDAN BOLESNIK NEĆE OSTATI NI U NAJNEPROHODNIJIM USLOVIMA
Vanredna situacija u Zaječaru: STIŽU VOJSKA I DODATNA MEHANIZACIJA, NIČIĆ: NIJEDAN BOLESNIK NEĆE OSTATI NI U NAJNEPROHODNIJIM USLOVIMA

Vanredna situacija u Zaječaru: STIŽU VOJSKA I DODATNA MEHANIZACIJA, NIČIĆ: NIJEDAN BOLESNIK NEĆE OSTATI NI U NAJNEPROHODNIJIM USLOVIMA

NIJEDAN BOLESNIK NEĆE OSTATI NI U NAJNEPROHODNIJIM USLOVIMA, TRENUTNI NANOSI SU OD POLA METRA DO DVA METRA. NAĆIĆEMO NAČIN DA STIGNEMO DO NJIH. ANGAŽOVANA JE SVA POTREBNA MEHANIZACIJA, A OD DANAS ĆE I PRIPADNICI VOJSKE SRBIJE PRITEĆI U POMOĆ. STIŽU I DODATNA VOZILA IZ BEOGRADA I CRVENOG KRSTA, ovo je nakon danas održane sednice Štaba za vanredne situacije, rekao gradonačelnik Zaječara Boško Ničić. 

Na osnovu sinoćne sednice Štaba za vanredne situacije i procene stručnog tima, jutros je u 9 sati, gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, proglasio vanrednu situaciju na teritoriji grada Zaječara, osim za grad i prigradska naseljena mesta: Veliki Izvor, Vražogrnac, Grljan, Zvezdan i Rgotina. Tim povodom danas je održana još jedna sednica Štaba na kojoj je rečeno da su se putari tokom čitave noći borili sa snežnim nanosima ali i da uprkos tome, na pojedinim putnim pravcima nisu mogli da učine ništa. Do većine zaječarskih sela u ovom trenutku je nemoguće stići.

„Udari vetra koji stvara snežne nanose, bili su takvi da su pojedini putni pravci jutros ostali u prekidu, pre svega mislim na potez Halovo – Šipikovo, Dubočane – Glogovica, Dubočane – Mala Jasikova, putni pravci prema Planinici, Zagrađu i Marinovcu, kao i na podtupižnički deo na potezu Leskovac – Lenovac – Lasovo. Od ovih putnih pravaca, pojedini se osposobljavaju da na duži vremenski period budu prohodni a pojedini putni pravci na kraći vremenski period. Kad to kažem, mislim na putni pravac prema Šipikovu od Halova, koji je probijan nekoliko puta tokom noći sa mehanizacijom kojom raspolažu Štrabag i ostala naša preduzeća. Mi do noćas nismo mogli da angažujemo Vojsku Srbije jer im je jedno vozilo ostalo pokvareno u Negotinu, dok rukovodilac drugog vozila nije u mogućnosti da obavlja dužnost, nadamo se da će do večeras biti sposoban da rukuje tim vozilom. Samo na putevima II prioretata angažovano je sedam kamiona, grejder, u toku noći je bačeno 13 tona soli, 13 tona rizle i to samo u poslednjih 12 sati. Na lokalnim putevima i na putevima III prioriteta rade dva traktora, unimag i kamion, u selima dva unimaga, dva kamiona i kombinovana mašina, bačeno je do sada 20 tona soli, 40 tona rizle u poslednjih 12 sati. Trenutna situacija, što se tiče nanosa, oni se kreću od pola metra do 2m. Održati u takvim uslovima putne pravce prohodnim je nemoguće ni u razvijenijim, bolje opremljenim zemljama“, istakao je Ničić.

On je rekao da je na današanjoj sednici Štaba doneta odluka da se angažuje dodatna mehanizacija koja će biti plaćena iz budžetskih rezervi, kako bi u što kraćem roku svi putni pravci ka selima bili prohodni.

„S obzirom na to da se putevi II i III prioriteta ne održavaju po nalogu Republike, već po nalogu grada, mi smo danas na sednici Štaba doneli odluku da angažujemo dodatnu mehanizaciju Štrabaga koja će biti povučena sa drugih putnih pravaca, i to ćemo platiti iz budžetske rezerve, kako ne bi čekali prestanak padavina kakva su pravila Republike. Zbog takave odluke, oni će morati odmah da čiste, a angažovaćemo i sve one koji imaju sposobnu mehanizaciju i za to će Grad Zaječar platiti. To ne znači da ćemo mi uspeti da očistimo sve. Zato apelujemo na građane da postupaju po naređenju Štaba za vanredne situacije koji je u dvadesetčetvoročasovnom dežurstvu na broj 019/421-597. Građani mogu da pozovu i oni će preduzeti mere, ali to ne znači da će nekome čistiti dvorište i trotoare ispred kuća, jer je to obaveza građana“, rekao je Ničić i dodao:

„Imali smo zahteve iz sela da im se dostavi gorivo ali mi po Zakonu nemamo prava da kupujemo privatnim licima gorivo i dajemo im za čišćenje. Naćićemo neke druge načine u okviru Zakona koji je predvideo u vanrednim situacijama. Znam samo da nijedan bolesnik neće ostati ni u najneprohodnijim uslovima jer nam je na raspolaganju takozvano ATV vozilo 6×6 specijalno koju ima naša Služba za vanredne situacije. Povućićemo verovatno još jednu posadu ATV iz Beograda a i Crveni krst će obezbediti još jedno vozilo koje će biti dopremljeno u Zaječar i to vozilo će nam biti na raspolaganju. Molimo građane da ne koriste to čime ćemo rapolagati za ono što nisu hitni slučajevi, već kad je neko životno ugrožen, da možemo da ih prebacimo od mesta koja su neprohodna do sanitetskog vozila koji će biti tamo dokle smo mogli da raščistimo. Od danas popodne imaćemo i 33 pripadnika Vojske Srbije pošto su oni do sada bili na drugim mestima, koji će čistiti javne površine koje Zakonom nisu predvđene da ih održavaju građani ili vlasnici lokala, dok će komunalna policija obavestiti sve na zakonsku obavezu koju imaju u ovakvim situacijama. Apelujemo na sve one da sklone vozila sa glavnih saobraćajnica kako bi putari nesmetano čistili, posebno oni građani čija vozila danima i mesecima stoje parkirana na parking mestima. Do noćas moraju da uklone, posle čišćenja mogu i da vrate vozila ali pod hitno skloniti vozila sa glavnih saobraćajnica inače ćemo da angažujemo pauka jer u ovoj situaciji nema dogovaranja“, rekao je Ničić.

Nadležni apeluju na sve da poštuju savete Štaba za vanredne situacije a da meštani zaječarskih sela ne izlaze bez preke potrebe, posebno automobilima kako ne bi ometali rad zimskih službi.

Danas od 14 sati ukinuta je zabrana kretanja teretnog saobraćaja, osim na putu Žagubica – Borsko jezero.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>