Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Vakcinacija protiv malih boginja -epidemiolozi savetuju: POŠTUJETE ONO ŠTO VEĆ 60 GODINA RADIMO U SRBIJI!
Vakcinacija protiv malih boginja -epidemiolozi savetuju:  POŠTUJETE ONO ŠTO VEĆ 60 GODINA RADIMO U SRBIJI!
Foto: Radio Magnum

Vakcinacija protiv malih boginja -epidemiolozi savetuju: POŠTUJETE ONO ŠTO VEĆ 60 GODINA RADIMO U SRBIJI!

-U ZAJEČARU JE 2016. GODINE VAKCINACIJOM PROTIV MALIH BOGINJA OBUHVAĆENO 75% DECE. DA NE BI DOŠLO DO PROBOJA IMUNITETA I DO POJAVE BOLESTI U EPIDEMIJSKOJ FORMI, MORAMO DA IMAMO POPULACIJU KOJA JE SA 95%  IMUNIZOVANA

U Srbiji se od početka godine registruju samo pojedinačni slučajevi obolelih od malih boginja. Male boginje su osipna groznica, visoko zarazna bolest dečijeg uzrasta.

-Najbolja zaštita je vakcinacija, kaže epidemiolog dr Predrag Marušić.

„U Kruševcu je od 2. marta  registrovana epidemija malih boginja manjeg obima, sa 5 obolelih i 3 hospitalizovana. Mi godinama nismo imali morbile ili male boginje, jer nam je vakcinacija bila nekompromitovana od strane antivakcinalista i imali smo odličan obuhvat“, kaže dr Marušić i govori o padu obuhvata vakcinacije u prethodnim godinama.

„U 2016. godini obuhvat vakcinacije  MMR vakcinom na teritoriji Zaječarskog okruga bio 81 % , dok je u Borskom okrugu taj procenat bio 80%.  Najniži obuhvat u Zaječarskom okrugu je bio u Zaječaru 75%  i u Knjaževcu 88%.  Donja granica prihvatljivog ili obaveznog procenta je 95% , jer kad imamo jednu populaciju koja je imunizovana sa 95% onda ne može da dođe do proboja imuniteta i ne može da se bolest pojavi u epidemijskoj formi, a pojedinačni slučajevi mogu. 2015 godine na Zaječarskom okrugu procenat je bio 93%, a na Borskom 92%, 2014. godine 98% vakcinisanih u Zaječarskom okrugu, a u Borskom 85%, dok je 2013. godine Zaječarski okrug imao obuhvat čak 95 % i 97% u Borskom. Godinama unazad svi su procenti bili iznad 85 %. Mi do 2014. godine nismo znali šta je to neodgovarajući obuhvat i praktično u prethodnim godinama smo bili pred eliminacijom malih boginja“, objašnjava dr Marušić i dodaje:

„Ni Svetska zdravstvena organizacija, ni organizacija koja se bori protiv zaraznih bolesti u Americi, a ni Evropski centar za kontrolu zaraznih bolesti ne stoji iza tvrdnje antivakcinalista. Pojavili su se ti ljudi sa određenim tvrdnjama i ja razumem naše ljude što su zbuneni informacijama. Nikad epidemiolozi, ni infektolozi, ni pedijatri nisu imali dileme kada je u pitanju imunizacija. Pedijatri  decidno stoje iza imunizacije i tog načina zaštite dece od zaraznih bolesti“.

DOVOĐENJE AUTIZMA U VEZU SA VAKCINACIJOM 

Doktor Marušić objašnjava i daje odgovor na pitanje da li postoji veza između autizma i vakcine MMR.

„Problem je što su ljudi, kojima se desila nesreća da im dete ima autizam, našli „krivca“ . Zašto su našli krivca u ovoj vakcini ne znam ali znam da  je pojava autizma vezana za vreme davanja ove vakcine. Ona se daje baš u onom periodu kada se i pojavljuju ti prvi simptomi sutizma. Zemlje koje su u godinama pre nas to radile, prekinule su davanje vakcina u vremenskom  periodu od 5 godina. Ne da im se nije smanjio broj novootkrivenih autističnih dečaka i devojčica, nego se čak i povećao. Muškarci neuopredivo više oboljevaju od autizma, kako onda vakcina zna koja su muška koja su ženska deca? Ja nisam stručnjak za autizam ali jesam za imunizaciju, i ovo što govorim počiva na naučnim činjenicama i dokazima“, kaže dr Marušić.

Međutim, u Rumuniji „bukti epidemija“ malih boginja. U toj državi je do sada registrovano više od 3.000 obolelih od malih boginja i 17 smrtnih ishoda, podaci su Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

„Moguće je prelivanje i kod nas, ali ako je dominantan broj popluacije vakcinisan, nema na koga da se prenese“.

Doktor Marušić dodaje da će virus naći decu koja nisu vakcinisana.

„Zaraznost ovog virusa je velika“, ističe dr Marušić i savetuje roditelje:“Slušajte struku i poštujete ono što već 60 godina radimo u Srbiji“.

Epidemiolog Marušić kaže da vakcina ima dovoljno.

„Iz meni nepoznatih razloga vakcina se u poslednjih 4,5 godina ne nabavlja u onom kontinuitetu u kome se nabavljala ranije.  Imamo vakcine, ali ih ne dobijamo u onom kontinuitetu i onom obimu baš tada kada nam treba“.Naš okrug spada u bolje okruge što se obima vakcinacije tiče, ali ako se nastavi trend antipropagande nisam siguran da će to tako da se nastavi. Vakcina ima i nije problem u vakcini, nego u porastu antivakcinalnog lobija“, završava dr Marušić.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>