Najnovije vesti
Home / Vesti / Utvrđen program kontrole kvaliteta vazduha za ovu godinu -Evo šta su još danas usvojili gradski većnici u Zaječaru
Utvrđen program kontrole kvaliteta vazduha za ovu godinu -Evo šta su još danas usvojili gradski većnici u Zaječaru

Utvrđen program kontrole kvaliteta vazduha za ovu godinu -Evo šta su još danas usvojili gradski većnici u Zaječaru

32. Sednica Gradskog veća održana je danas u Zaječaru.

Na sednici je utvrđen Nacrt Programa kontrole kvaliteta vazduha na teritoriji grada Zaječara za 2018. godinu.

Ovim programom uspostavlja se praćenje parametara koncentracije zagađujućih materija u vazduhu: sumpor dioksida, azot dioksida, čađi, ukupnih taložnih materija sa analizom teških metala (olovo, kadmijum, cink), ukupnih suspendovanih čestica, kao i  koncentracija polena u vazduhu.

Podsetimo, Gradsko veće grada Zaječara na sednici održanoj 08. decembra 2017. godine, razmatralo i utvrdilo Predlog programa kontrole kvaliteta vazduha na teritoriji grada Zaječara za 2018. godinu i uputilo nadležnom ministarstvu na saglasnost. Međutim, na osnovu napomena Ministarstva zaštite životne sredine RS, Predlog programa je korigovan, te je sada izostavljeno merenje ugljendioksida, azotsuboksida i metana (gasova sa efektom staklene bašte), koje, kako se navodi u obrazloženju, Zakon o zaštiti vazduha ne prepoznaje kao zagađujuće materije u pogledu kojih se vrši ocenjivanje kvaliteta vazduha i nisu sadržane u Uredbi o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha i jasnije je definisano da se teški metali (olovo, cink i kadmijum) određuju u okviru ukupnih taložnih materija.

Predlog Programa kontrole kvaliteta vazduha na teritoriji grada Zaječara za 2018. godinu, Gradsko veće upućuje Ministarstvu zaštite životne sredine RS na saglasnost.

Gradski većnici danas su usvojili i Predlog Odluke o raspisivanju javnog oglasa za određivanje doktora medicine za stručno utvrđivanje vremena i uzroka smrti umrlih izvan zdravstvene ustanove na teritoriji grada Zaječara. Ovom Odlukom raspisuje se javni oglas za određivanje dva mrtvozornika na period od tri godine.

Povodom obelažavanja Bogojavnjenskog plivanja za Časni krst 2018. godine, članovima organizacionog odbora odobrena su sredstva iz tekuće budžetske rezerve grada Zaječara u iznosu od 350 hiljada dinara. Kako se navodi u obrazloženju, navedeni iznos biće utrošen za nabaku zlatnika i trofejnog krsta za pobednika Bogojavljenskog plivanja, bade mantila za sve plivače, pehara za kuvare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>