Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Usvojena Odluka o osnivanju Javnog preduzeća „Urbanizam i izgradnja“ Zaječar -Evo šta su još većnici danas usvojili
Usvojena Odluka o osnivanju Javnog preduzeća „Urbanizam i izgradnja“ Zaječar -Evo šta su još većnici danas usvojili

Usvojena Odluka o osnivanju Javnog preduzeća „Urbanizam i izgradnja“ Zaječar -Evo šta su još većnici danas usvojili

U Zaječaru je danas održana 27. sednica Gradskog veća, na kojoj su izmenjene odluke o obrazovanju Saveta za zdravlje grada Zaječara i organizovanju i finansiranju i uslovima rada savetnika za zaštitu prava pacijenata.

Većnici su usvojili Odluku o osnivanju Javnog preduzeća za planiranje, projektovanje, izgradnju i nadzor „Urbanizam i izgradnja“ Zaječar.  S obzirom na to da je na sednici Skupštine grada Zaječara, održanoj 20. jula doneta Odluka o pokretanju postupka likvidacije nad Javnim preduzećem „Direkcija za izgradnju“ Zaječar, u cilju obezbeđivanja uslova za kontinuirano obavljanje delatnosti od opšteg intresa za grad Zaječar, posebno u delu održavanja ulice i puteva, uređenje građevinskog zemljišta, stručnog nadzora nad izvoženjem radova na igradnji i rekonstrukciji saobraćajnica i ostalog, ukazala se potreba za time da obavljanje predmetnih delatnosti bude organizovano u okviru posebnog, novoosnovanog javnog preduzeća.

„Skoro tri meseca najavljujemo formiranje jedne ovakve firme koja će zameniti Direkciju za izgradnju. Nama je neophodna firma koja će se pored bavljenja projektovanjem i izradom planskih dokumenata, baviti i time da će građani u toj firmi moći da sklapaju ugovore o zajedničkoj gradnji, ali koja će i preuzeti obavezu preduzeća koje je do sada to radilo a zaista nema nikakve veze sa tim, a to je „Parking servis“ a tiče se vertikalne i horizonatalne signalizacije, održavanja ulica ako budemo uspeli da obezbedimo potrebnu mehanizaciju, verovatno deo onoga, što se zove „krpljenje“ redovno i održavanje ulica. Iako mislim da ćemo u jednom strateškom partnerstvu za duži period rešiti te probleme i da neće biti potrebe za takvim poslovima kao što je krpljenje rupa, čime se  samo privremeno rešava problem“, istakao je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, obrazlažući ovu tačku dnevnog reda.

Na sednici je usvojena i Odluka o otuđenju nepokretnosti iz javne svojine grada Zaječara javnim nadmetanjem. Ovom odlukom otuđuje se katastarska parcela u Hajduk Veljkovoj ulici u Zaječaru, ukupne površine 0,55 hektara, javnim nadmetanjem radi izgradnje poslovne zgrade za pruženje usluga u drumskom prevozu putnika pravnom licu „Nikolić prevoz“, kao najpovoljnijem i jedinom ponuđaču uz naknadu od 4.192.992,20 dinara.

Zeleno svetlo dato je i na Program poslovanja Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod“ Zaječar za 2018. godinu, a usvojeno je i Rešenje o davanju saglasnosti Javnom komunalnom preduzeću „Higijena Zaječar“ na cene grobljanskih usluga.

Većnici su većinom glasova usvojili i Rešenje o prenosu prava korišćenja pokretne stvari u javnoj svojini grada Zaječara. Ovom odlukom pravo korišćenja specijalnog vozila „Korpa“ prenosi se od JKP „Održavanje“ Javnom komunalnom stambenom preduzeću „Zaječar“ radi obezbeđivanja javnog osvetljenja kao komunalne delatnosti od opšteg interesa.

Članovi Gradskog veća usvojili su danas rešenje o postavljenju Svetlane Lukić, diplomiranog pravnika iz Zaječara za vršioca funkcije Pravobranioca grada Zaječara na period od šest meseci.

Kako je u obrazloženju naveo Marko Minić, izvestilac po ovoj tački dnevnog reda, na sednici Skupštine grada Zaječara održanoj 16. decembra razrešena je sa funkcije Pravobranioca grada Zaječara Vesna Bujić i odlukom o pravobranilaštvu grada Zaječara, ovakva situacija nije predviđena. Međutim, jeste Zakonom o pravobranilaštvu gde se navodi da ako državnom pravobraniocu prestane funkcija, Vlada na predlog ministra nadležnog za pravosuđe, postavlja vršioca funkcije državnog prvobranioca iz reda zamenika državnog prvobranioca  na period od 6 meseci.

„Zakonom o pravobranilaštvu, predviđa se shodna primena ovog Zakona, pa u tom smislu, ćemo shodno tome primeniti ovu odluku. Dakle, pravobranioca neće postaviti Vlada jer mi nemamo Vladu, postaviće je Skupština, neće je predložiti ministar, već će biti na predlog Gradskog veća. Nemamo više zamenika, imamo jednog, u ovom slučaju to je Svetlana Lukić“, rekao je Minić.

Molba Društva Roma Zaječar, koje se obratilo za pomoć Gradskoj upravi u obezbeđivanju Novogodišnjih paketića, namenjenih romskoj deci i deci iz socijalno ugroženih porodica romske nacionalnosti je odbijena, ali se, prema rečima gradonačelnika, traže donatori koji će obezbediti pomoć u prikupljanju novogodišnjih paketića. Takođe, odbijena je molba Miodraga Živkovića iz Zaječara za pomoć u saniranju štete izazvane slučajnim požarom, zbog toga što Zakonom o budžetskom sistemu nije predviđeno ovakvo izdvajanje iz gradske kase, te se Živković upućuje da se za pomoć obrati Centru za socijalni rad u Zaječaru, koji ima mogućnost da odlučuje o tome da li će nekom biti dodeljena jednokratna novčana pomoć.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>