Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Usvojena odluka o javnom zaduženju grada ODBORNICI OPOZICIJE NAPUSTILI SKUPŠTINSKO ZASEDANJE
Usvojena odluka o javnom zaduženju grada ODBORNICI OPOZICIJE NAPUSTILI SKUPŠTINSKO ZASEDANJE

Usvojena odluka o javnom zaduženju grada ODBORNICI OPOZICIJE NAPUSTILI SKUPŠTINSKO ZASEDANJE

U Zaječaru je danas održana sednica Skupštine grada na kojoj su odbornici usvojili odluku o javnom zaduženju grada.

Obrazlažući ovu odluku, gradonačelnik Zaječara Velimir Ognjenović je rekao da je od više banaka zatražena ponuda za reprogram kredita.

„Od Ministarstva finansija dobili smo saglasnost da možemo da reprogramiramo kredit od 6 miliona evra koji smo nasledili. Do dana današnjeg mi smo isplatili 3,5 miliona evra, to je nekih 400 miliona dinara, i to je namet otprilike preko sto miliona godišnje. Znate da je situacija teška. Tražio sam od više banaka da nam ponude reprogram kredita, za ostatak od 2,5 miliona, jer trenutno banci Intesi plaćamo sedam posto kamate na taj kredit koji je uzet pre par godina. Do sada smo isplatili nekih 400 miliona dinara od tog kredita. Izborna je godina, to važi i za poziciju i opoziciju, pa bi trebalo malo više neke aktivnosti da pojačamo, a i da smanjimo taj kredit“, rekao je Ognjenović.


Gradonačelnik kaže i da su se banke ovog puta utrkivale koja će odobriti kredit. Medjutim, detalji o kreditu su poslovna tajna, navodi gradonačelnik.

„Ne mogu da vam kažem još ništa, jer to je poslovna tajna i to će se rešiti sutra. Dobili smo par ponuda od raznih banaka i najbolja ponuda je ponuda jedne banke gde kredit sa sedam posto kamate smanjujemo, odnosno dobijamo 3,8 posto kamate, što znači da ćemo u startu jedno 75 hiljada evra da uštedimo. Dobićemo na 18 meseci reprogram i na osam i po godina da isplaćamo dug, odnosno glavnicu“, kaže Ognjenović i dodaje:

„Mislim da je to fantastična ponuda za nas. Pre svega, u startu štedimo 75 hiljada evra, druga stvar imaćemo vremena da poboljšamo stanje u Gradskoj upravi u narednih 18 meseci i da, ko god bude bio na vlasti, može lakše da otplaćuje i da lakše izmiruje sve ostale obaveze“.

Poslovne tajne u vezi kredita su, medjutim, izazvale revolt opozicije, odnosno odborničke grupe „Zajedno za Zaječar“, koja je posle duže diskusije napustila skupštinsko zasedanje.


„Da nije tužno, bilo bi smešno. Kada bi smo u jednoj rečenici opisali diskusiju pre svega gospodina Markovića, on je rekao da je dobro, jer smo prošle godine promašili budžet za milijardu, sada svega za 900 miliona. Otprilike tako“, rekao je obraćajući se odbornicima šef odborničke grupe „Zajedno za Zaječar“, Ivan Joković i dodao:

„Vi, odbornici danas treba da glasanjem donesete odluku o javnom zaduženju grada Zaječara. Da li vi znate nešto o tom javnom zaduženju? Da li znate kada je raspisan tender, da li ga je uopšte bilo, od koje banke se uzima kredit i ono što je najvažnije pod kojim uslovima. Malopre smo od gradonačelnika, što je bilo pošteno, čuli da će sutra da sazna detaljne informacije. Dakle, mi danas kada odlučujemo, nemamo podatke koji treba da nas motivišu da glasamo za ili protiv ove odluke“.

Stefan Zankov, predsednik Skupštine grada istakao je da sav novac kojim sada raspolaže grad Zaječar ide za potrebe gradjana.


„Meni je drago da novac kojim grad sada raspolaže ide za potrebe gradjana i za neki opšti i društveni interes, a ne za privatne interese odredjene grupe ljudi koje sam ja godinama zvao ljubimcima i koji su nam pojeli možda i dve milijarde“, kaže Zankov i dodaje:

„Ne znam šta sve nismo plaćali. Skup rukomet, posle fudbal, a fudbaleri taj novac nisu ni videli i to je tragedija. Ja se možda ne bih ljutio da su taj novac videli fudbaleri ili mladje kategorije i vi znate da se ja za to stalno zalažem. Pokrivamo sport i sada, mislim da stižemo da kako tako pratimo sport. Sada je to sve svedeno na jednu normalnu meru, ono što grad može i treba da radi da bi interes gradjana bio ostvaren kroz funkcionisanje jedne lokalne vlasti“.

Odbornici su danas razmatrali i Izveštaj o izvršenju budžeta za prvih devet meseci ove godine i usvojili rešenja o imenovanju prdsednika i člana Upravnog odbora Istorijskog arhiva, kao i rešenja o razrešenju i imenovanju članova pojedinih školskih odbora.

Takodje, odbornici su upoznati sa Zapisnikom Budžetske inspekcije grada Zaječara, o kontroli primene zakona u oblasti materijalno finansijskog poslovanja, namenskog i zakonitog korišćenja sredstava od 1. januara 2014. do 31. avgusta 2016. godine kod Mesne zajednice Veliki Izvor.

 

__________________________
Projekat „Ritam grada“ sufinansiran je sredstvima iz budžeta lokalne samouprave Grada Zaječara.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>