Najnovije vesti
Home / Vesti / Usvojen predlog otpisa duga za mazut
Usvojen predlog otpisa duga za mazut

Usvojen predlog otpisa duga za mazut

U Zaječaru je danas održana sednica Skupštine grada Zaječara, 29. po redu, na kojoj je usvojen Zaključak predloga o otpisu duga za obaveze koje Grad Zaječar i JKSP „Zaječar“ imaju prema Republičkoj direkciji za robne rezerve, na ime preuzetog mazuta, u ukupnom iznosu od 434.472.913,06 dinara, od čega dug Grada iznosi 240.254.934,32 dinara, a dug JKSP „Zaječar“  iznosi 194.217.978,74 dinara. 

Prema rečima Marine Milić, zamenice gradonačelnika grada Zaječara, otpisom duga rasteretile bi se bilansne stavke, eliminisali nagomilani dugovi i postigla finansijska konsolidacija gradskog budžeta, kao i nesmetan rad JKSP „Zaječar“.

„Iako Grad i JKSP sve svoje dospele obaveze redovno izmiruju, moram da napomenem izmiruju se kamate jer su tako urađeni reprogrami za obaveze koje su nastale u ranijem periodu, nije realno očekivati da će Grad moći u bliskoj budućnosti iz tekućih prihoda ove nagomilane obaveze moći redovno da namiruje, a to važi i za JKSP „Zaječar“", istakla je Milić i dodala:

„Ono što se Grad duži prema Republičkoj direkciji je iznos od 240. 254.934,32 dinara, što količinski iznosi 4.294.512 kilograma, a JKSP u iznosu 194.217.978,74 dinara, što količinski znači 3.390.399 kilograma. Sve ovo je veliki teret, obaveze su nastale i nagomilane iz ranijih perioda, zbog potrebe snabdevanja toplotnom energijom  i kako bi se nesmetano pružile usluge daljinskog grejanja. Više od 90% je bilo budžetskih korisnika ovog mazuta, mislim na  predškolske ustanove, škole, ustanove kulture, sporta, socijalne zaštite, Gradsku upravu, dok je ostalo utrošeno na pružanje usluge stanovnika daljinskog grejanja Zaječara. Ovim otpisom duga rasteretile bi se bilansne stavke, eliminisali nagomilani dugovi i postigla finansijska konsolidacija gradskog budžeta, ali i da bi se stvorili uslovi za nesmetan rad JKSP, i redovno pružanje usluge daljinskog grejanja. Ovo je predlog koji ide Vladi, nadležnim ministarstvima, a naravno Odluku o otpisu donosi i Republička direkcije za robne rezerve“, obrazložila je Milić na današanjem skupštinskom zasedanju.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>