Najnovije vesti
Home / Vesti / USVOJEN BUDŽET ZAJEČARA ZA 2020. godinu: Gradska kasa TEŠKA 2.4 milijarde dinara
USVOJEN BUDŽET ZAJEČARA ZA 2020. godinu: Gradska kasa TEŠKA 2.4 milijarde dinara

USVOJEN BUDŽET ZAJEČARA ZA 2020. godinu: Gradska kasa TEŠKA 2.4 milijarde dinara

Odbornici Skupštine grada Zaječara usvojili su juče budžet za 2020. godinu koji iznosi 2.4 milijarde  dinara.

U Zaječaru je juče odražana sednica Skupštine grada Zaječara, 33. po redu, na kojoj je usvojena Odluka o budžetu grada Zaječara sa kadrovskim planom za narednu godinu.

Prema rečima Valentine Đuričić, načelnice Odeljenja za budžet i finansije, za narednu godinu planirano je manje izdvajanja za kapitalne investicije nego u 2019. godini, ali je predviđen novac za rekonstrukciju Zdravstvenog i srednjoškolskog centra, kao i za druge projekte koji se realizuju sa Kancelarijom za javna ulaganja  i ministarstvima RS.

Ovakav budžet kritikovala je zaječarska opozicija.

„Sve bi bilo dobro da stvari nisu onakve kakve jesu. Plan prihoda za ovu godinu bio je  dve milijarde i 900 miliona, a sada planirate dve milijarde i 360 miliona. Gde je 500 miliona? Plan rashoda je nešto bolji. Planirano je dve milijarde i 400 za ovu, a za narednu dve milijarde i 56 milona“, naveo je Nenad Ristović šef Odborničke grupe Pobeda za naš grad – Dr Nenad Ristović.

Vlast ističe da ovako projektovan budžet  podstiče štednju, a predsednik Skupštine Stefan Zankov naglašava da stari dugovi najviše opterećuju grad.

„Upravo stari dugovi najviše opterećuju grad Zaječar“, rekao je Zankov i dodao:

„Treba nam vreme da iz toga izađemo. Sami ste rekli da su budžeti bili preko tri milijarde. Da ste vi na vlasti isto bi ih tako pravili, jer se prave na osnovu određenih uputstava, uputstava Državne revizorske institucije, isto bi tako izgledao budžet, a onda bi ja iz opozicije trebao da izađem da kažem -Kako vi ne znate da mi ne možemo da prihodujemo tri milijarde, ali valjda je to lepo, da sada ovde sa govornice govorimo da su ovi nesposobni, a mi smo pametni. Mislim da nije fer takva diskusija. Imamo manjak para. Mi nemamo održiv budžet dok ne podignemo zapolenost u Zaječaru, a druga važna poruka je da Grad Zaječar radi da ovde podignemo zaposlenost u vrlo kratkom vremenskom periodu“.

Smanjenjnje budžeta predviđenog za škole i trenutnu situaciju u pojedinim zaječarskim školama kritikovala je odbornica Marica Dimitrijević.


Sunčica Lalić, pomoćnik gradonačelnika navodi, međutim da je budžet za škole smanjen u odnosu na prošlu godinu zbog velikog broja tužbi koje su u ovoj godini isplaćene, a da su svi iznosi, koje su škole prikazale kao blokadu, isplaćeni.

Odbornici su usvojili i Odluku o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra nepokretnosti po zonama za utvrđivanje poreza na imovinu za 2020. godinu, kao i Nacrt Odluke o utvrđivanju koeficijenata za nepokretnosti po cenama i prosečnih cena odgovarajućih nepokretnosti na osnovu kojih je za 2019. godinu utvrđena osnovica poreza na imovinu obveznika koji ne vode poslovne knjige u najopremljenijoj zoni. Na teritoriji Grada Zaječara određene su četiri zone za utvrđivanje poreza na imovinu, u zavisnosti od komunalne opremljenosti, opremljenosti javnim objektima i saobraćajne povezanosti sa centralnim delovima grada. Sam grad je podeljen na prvu, drugu i treću zonu, s tim što je prva zona određena kao najopremljenija, dok četvrta zona obuhvata seoska naselja,

Na jučerašnjoj sednici usvojena je i Odluka o konverziji potraživanja grada Zaječara u udeo Grada, u kapitalu Akcionarskog društva „Ikarbus“ – Fabrika autobusa i specijalizovanih vozila Beograd.

Takođe, većinom glasova, usvojena je i Odluka o okončanju postupka likvidacije nad Sportsko poslovnim centrom „Timok“ DOO Zaječar u likvidaciji. Glavni dug koji je izmiren je 54 miliona, a na ime kamate je isplaćeno oko 8 miliona dinara.

Na jučerašnjoj sednici usvojena je i Odluka o kontroli prijema i realizacije donacija grada Zaječara, Odluka o pribavljanju nepokretnosti u javnu svojinu grada Zaječara, neposrednom pogodbom, bez naknade, radi izgradnje ulice Cvetka Cvetkovića, kao i Odluka o otuđenju nepokretnosti u ulici Đure Đakovića, iz javne svojine grada Zaječara, prikupljanjem ponuda.

Najviše polemike izazvala je Odluka o pokretanju postupka realizacije projekta javno – privatnog partnerstva, sa elementima koncesije, poveravanja obavljanja komunalne delatnosti upravljanja i održavanja groblja, sahranjivanja i pružanja usluga pogrebne delatnosti u gradu.

Baveći se ovom temom član opozicione odborničke grupe „Pobeda za naš grad – Dr Nenad Ristović“ Miša Stanojlović je naveo da je na Starom groblju, bezmalo 18.000 grobnih mesta, dok ih je na Novom groblju od 1200 do 1300, te da oko 70 odsto građana plaća grobljanske usluge.

„Mi dolazimo do cifre koja je bezmalo 200 hiljada evra na godišnjem nivou. Pa pitam, zašto mi kao grad ne umemo sa tolikim sredstvima domaćinski da upravljamo nego nam treba neki privatnik koji će to za nas da radi“, postavio je pitanje Stanojlović.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić je na početku diskusije istakao da se prethodnih dana preko društvenih mreža vodi neprimerena hajka sa navodima da se prodaju kosti nečijih predaka i dodao da računica opozicije nije dobra, da se ostvaruje znatno veći prihod od 200 hiljada evra, da ta suma ne može samo plate da pokrije, ali i da ne vidi razlog za strah od privatnog sektora.


Ničić je dodao i da je aktom koji se usvaja predviđeno da cene usluga kontroliše Skupština grada.

Odbornici su zeleno svetlo dali i na Odluku o pokretanju postupka za realizaciju projekta javno – privatnog partnerstva bez elemenata koncesije, za racionalizaciju i održavanje sistema javnog osvetljenja primenom mera uštede energije na teritoriji grada Zaječara, kao i Rešenje o imenovanju stručnog tima za realizaciju tog projekta. Na sednici je izmenjena Odluka o opštem kućnom redu u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama na teritoriji Grada i data saglasnost JKSP „Zaječar“ na cenu toplotne energije.

Na jučerašnjoj sednici usvojena su i rešenja o razrešenju direktorke Centra za Socijalni rad u Zaječaru i člana Školskog odbora Ekonomsko-trgovinske škole.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>