Najnovije vesti
Home / Vesti / Uspešno realizovana pokazna vežba zbrinjavanja povređenih nakon ekspozije plinske boce
Uspešno realizovana pokazna vežba zbrinjavanja povređenih nakon ekspozije plinske boce

Uspešno realizovana pokazna vežba zbrinjavanja povređenih nakon ekspozije plinske boce

Akcija pod nazivom „Zbrinjavanje nakon eksplozije plinske boce“ danas je uspešno realizovana na Trgu oslobođenja u Zaječaru. Zaječarski vatrogasci, predstavnici Crvenog krsta i učenici Medicinske škole imali su zajednički cilj: da pokažu kako izgleda kada esksplodira plinska boca i kako ukazati prvu pomoć povređenima u toj situaciji.

Doktor Gradislav Đorđević, potpredsednik Crvenog krsta Zaječar i instruktor za prvu pomoć ističe da je u takvoj situaciju neophodno ukazati prvu pomoć ali na pravilan način.

„Vrlo je važno da se tada pravilno postupa, ne valja srljati u takvoj situaciji. Ne treba nasumice ulaziti u taj zagušljiv prostor, jer postoji mogućnost potencijalne i druge eksplozije, pa se često dešava da i oni, od spasioca postanu žrtve.  Ukoliko niste sigurni kako da uklonite lako zapaljive materijale, pogotovo kada je u pitanju plinska boca, najbolje je da ne ulazite nasumice u taj prostor, već treba pozvati vatrogasce na 193, a potom i brojeve 194 i 192 i po dolasku vatrogasaca ili ekipa hitne obezbediti im prolaz kako bi oni dalje dejstvovali i spasili unesrećne“, rekao je Đorđević.

Prilikom pokazne vežbe, pripadnici Vatrogasno-spasilačkog bataljona u zaječaru pokazali brzinu, spretnost i pravovremeno reagovanje u takvoj situaciji. Prema rečima Igora Dimitrijevića, komandanta Vatrogasno-spasilačkog bataljona za okrug Zaječar, koliko je vežba uspešno realizovana, svedoče pitanja mnogih građana koji  nisu bili sigurni da li je požar stvaran ili je u pitanju vežba.

„Na vežbi smo mogli da se uverimo kolika je uvežbanost vatrogasne jedinice dobra i kako treba pravilno i pravovremeno postupiti u situaciji koja može iznenada da se desi.  Današnja vežba je veoma uspešno realizovana, čemu svedoče i pitanja posmatrača koji nisu znali da li je požar stvaran ili je u pitanju samo vežba“, rekao je Dimitrijević.

U pokaznoj vežbi učestvovali su i učenici Medicinske škole i to 6 članova u ulozi ekipe prve pomoći i 10 markiranata, koji su glumili nastradale.

„Kao što ste videli, naša ekipa je pokazala spremnost, primenili su znanje koje su dobili od svojih nastavnika i instruktora u Medicinskoj školi. Osim ovih aktivnosti, svake godine smo na republičkim takmičenjima iz prve pomoći, gde smo visokopozicioirani“, rekao je Davor Janković, direktor Medicinske škole.

U današnjoj pokaznoj vežbi učestvovali su pripadnici Sektora za vanredne situacije – Vatrogasno-spasilački bataljon Zaječar, predstavnici zaječarskog Crvenog krsta i učenici Medicinske škole.


Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>