Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Uspešan uspon planinara na vrhove Kablara i Ovčara (FOTO)
Uspešan uspon planinara na vrhove Kablara i Ovčara (FOTO)

Uspešan uspon planinara na vrhove Kablara i Ovčara (FOTO)

Planinarsko Smučarsko Društvo „Ljuba Nešić“ Zaječar organizovalo je 19. i 20. avgusta akciju uspona na vrhove Kablara i Ovčara.

Članovi ovog društva ali i drugi planinari iz Zaječara, Knjaževca, Boljevca, Negotina, Bora i Zlota su nakon smeštaja u Ovčar Banji krenuli na uspon na vrh Kablara, nakon čega su se spustili u podnožje a zatim krenuli i na vrh Ovčara. Time su ostvarili svojevrstan podvig popevši se na dva najviša vrha, dve različite planine koje deli reka Zapadna Morava i uživali u prelepom pogledu.

Sledeći dan, prema rečima planinara, bio je ispunjen različitim sadržajima.

„Dok su neki uživali u blagodetima spa centra u Ovčar Banji, drugi su iskoristili dan za vožnju brodićem i obilazak čuvenih manastira. Ipak, najveći deo grupe se odlučio da dan odvoji za uspon Via Ferrata do pećine Turčinovac. Via Ferrata (gvozdeni put) je tehnička disciplina koja je nastala u Alpima i koja predstavlja penjane uz strmu liticu uz posebnu stazu koja je uređena postavljenim metalnim nogostupima, klinovima, merdevinama i sajlama uz pomoc kompleta za samoosiguranje. Svi prijavljeni za ovu atraktivnu planinarsku disciplinu su uspeli da se popnu do pećine koju su nekada nastanjivali hajduci, krijući se od Turaka. Ona se nalazi na 50 metara od podnožja u sredini strme litice. Spuštanje je izvedeno uz pomoć užeta koje je spusteno niz stenu“, ističu u PSD „Ljuba Nečić“ i dodaju:

„Program ovog društva je, da se pored uvek atraktivnih visokogorskih akcija u inostranstvu, republičkih akcija u organizaciji Planinarskog saveza  i akcija na kojima se obilazi Timočka Krajna, uvek nađe po jedna velika višednevna akcija u Srbiji gde će se obilaziti nama udaljeni i manje dostupni krajevi, kao što su Zapadna Srbija ili Vojvodina, sa čime će se nastaviti i sledeće godine, zaključuju planinari.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>