Najnovije vesti
Home / Društvo / Uručeni ugovori u okviru Lokalnog akcionog plana zapošljavanja -Ničić: očekujemo da 2019. bude godina u kojoj će se u Zaječaru otvoriti popriličan broj radnih mesta i da ćemo 2020. doći u situaciju da nemamo one koje treba subvencionisati
Uručeni ugovori u okviru Lokalnog akcionog plana zapošljavanja -Ničić: očekujemo da 2019. bude godina u kojoj će se u Zaječaru otvoriti popriličan broj radnih mesta i da ćemo 2020. doći u situaciju da nemamo one koje treba subvencionisati

Uručeni ugovori u okviru Lokalnog akcionog plana zapošljavanja -Ničić: očekujemo da 2019. bude godina u kojoj će se u Zaječaru otvoriti popriličan broj radnih mesta i da ćemo 2020. doći u situaciju da nemamo one koje treba subvencionisati

Grad Zaječar je u aktivne mere zapošljavanja i samozapošljavanja u ovoj godini uložio 20 miliona dinara, dok je iz Republike izdvojeno 16,5 miliona dinara. Zaječarcima, učesnicima ovih programa, koje sprovode lokalna samouprava i Nacionalna služba zapošljavanja (NSZ), ugovore su danas uručili gradonačelnik Zaječara Boško Ničić i direktor NSZ Zoran Martinović.

Kroz program javnih radova u Zaječaru, u ovoj godini, prošla su 172 lica, i za njih su izdvojena 25 miliona dinara, od toga 14 miliona su sredstva obezebeđena od starne Grada Zaječara, dok je 14 miliona izdvojila Nacionalna služba za zapošljavanje. Kroz program subvencija za zapošljavanje lica iz kategorije teže zapošljivih, na novootvorenim radnim mestima, predviđeno je 5. 272.727 dinara, od čega su sredstava Gradske uprave 2.900.000 dinara, a sredstava NSZ-a 2.536.363 dinara. U okviru ovog programa, sredstva su dobila 19 lica.  Kroz program samozapošljavanja, sredstva je dobilo 13 Zaječaraca, a izvdojeno je 5.636.363 dinara. Od toga 3.100.000 dinara izdvojio je Grad Zaječar, a 2.536.363 dinara NSZ.

„Čestitam onima koji su dobili ove subvencije i želim uspešan početak rada, onima koji započinju posao. Radujem se i najmanjem radnom mestu koje se otvara ovde u Zaječaru jer moramo da zadržimo, sačuvamo ovde, pre svega mlade ljude, ali i one koji su u tranziciju ostali bez posla, i koji teško mogu da pronađu radna mesta. Verujem da ćemo pronaći način da Zaječar ponovo bude grad uposlenih ljudi, ali i nasmejanih. Posao naš jeste da se upravo borimo za to, da nastane jedno pravo tržište rada, gde će se na osnovu rada, podizati zarade“, istakao je prvi čovek grada Zaječara.

Ničić se osvrnuo i na dolazak prvih investitora u Zaječar predviđen za maj mesec naredne godine, što će evidentno doprineti smanjenju stope nezaposlenosti u gradu na Timoku, a kako je naglasio, otvaranjem novih radnih mesta, smanjiće se i potreba sa subvencionisanjem onih koji žele da rade.

„Ja se nadam da ćemo u narednoj godini nastaviti ovako, ali se nadam da ćemo iz godine u godinu imati sve manje potreba za ovim programima jer očekujemo da 2019. godina bude godina u kojoj će se u Zaječaru otvoriti popriličan broj radnih mesta, dok ćemo u 2020. godine doći u situaciju gde su došle neke opštine , da gotovo i nemamo one koje treba subvencionisati, već da će svi ljudi imati radna mesta, i da će početi trka poslodavaca da daju što bolje uslove, zarade, kako bi dobre radnike pridobili. Ono što jeste bio problem u ovoj godini je da postoje oni koji „traže posao, a mole Boga da ga ne nađu“, a to se pokazalo prilikom ovih nekih konkursa. Jeste da nadoknade za, na primer javne radove, nisu velike, ali to ne može nekome ko nema čime da plaća račune, kupi osnovne životne namirnice da bude izgovor da ne želi da radi. Poradićemo na tome da to više ne bude izgovor. 26. decembra, ovde će predstavnici jedne velike kompanije održati konferenciju za štampu i tom prilikom najaviti da će, već u maju mesecu, između 400 i 500 radnika, samo kod njih početi da radi. Zarade u toj firmi, koja će imati preko 100 lokala u ovom gradu, nisu toliko male, ali će vladati sigurno rad i disciplina“, dodao je Ničić.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavnje u Zaječaru, na kraju 2018. godine, evidentirano je 5.300 ljudi, što je 15,3% manje u odnosu na godinu dana ranije. Kako je danas istaknuto, Nacionalna služba u realizaciji aktuelnih mera zapošljavanja učestvuje sa blizu 17 miliona dinara.

„Udruživanjem sredstava i realizacijom našeg zajedničkog Akcionog plana, oko 200 Zaječaraca je našlo priliku za zapošljavanje kroz neke od programa. To nam potvrđuje da ovo što zajednički radimo ima smisla. Filijala je ove godine uključila oko 764 lica u programe samozapošljvanja, javnih radova, stručne prakse. Imam informaciju da je grad Zaječar za sledeću godinu predvideo sredstva u svom budžetu, a mi ćemo nastojati da kroz budžet koji  ćemo realizovati, imati za 350 miliona dinara više za aktivne mere zapošljavanja. Očekujemo da se do kraja godine donese Nacionalni akcioni plan zapošljavanja koji će definisati i te mere, i te iznose“, rekao je direktor NSZ-a Zoran Martinović.

Iznosi, predviđeni ugovorima koji se odnose na subvencije za samozapošljavanje, su 180.000 dianra, dok subvencije za zapošljavanje lica iz kategorije teže zapošljivih, iznose po 150.000 dinara. Martinović je danas istakao da će, od naredne godine, onima koji preko Nacionalne službe dobiju zaposlenje u okviru nekog od programa nadoknade biti veće, bar za onoliko za koliko će biti uvećane i zarade u javnom sektoru.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>